Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Zundert 10 Quadrupel Trappist in feestelijke grote 75cl-fles

Geplaatst op vrijdag 20 oktober 2023

Op 6 december bestaat Trappistenbrouwerij De Kievit tien jaar. Tegelijkertijd is het vijf jaar geleden dat Zundert 10 Quadrupel Trappist op de markt kwam. In het kader van deze jubilea presenteert de brouwerij haar Zundert 10 dit najaar eenmalig in een bijzondere jubileumverpakking in gelimiteerde oplage. Het is voor het eerst dat het bier in een grote 75cl-fles gebotteld is. Vanaf heden is de jubileumverpakking verkrijgbaar bij slijterijen en natuurlijk in de winkel van Abdij Maria Toevlucht.

“Wij hebben ervoor gekozen om voor de tiende verjaardag onze bestaande quadrupel in een extra feestelijk jasje te steken”, aldus broeder Christiaan, verantwoordelijke voor de brouwerij. “We hebben met de gedachte gespeeld een speciale versie te ontwikkelen, maar het bier staat nu al als een huis. Wel leent de grote fles zich erg goed om op te leggen. In de vijf jaar dat Zundert 10 Quadrupel Trappist op de markt is, hebben we ontdekt dat het bier zich uitstekend enkele jaren laat bewaren. Als dat lukt natuurlijk, want het bier is ook voortreffelijk om nu al van te genieten.”

Beeld gagelplant

De verpakking is gebaseerd op een beeld van een gagelplant dat gemaakt is door de Zundertse kunstenaar Anne Geene. Samen met een snufje turfmout zorgt gagel mede voor de karakteristieke smaak van alle bieren van Trappistenbrouwerij De Kievit. Voor de verpakking maakte Anne Geene verschillende foto’s van gagel. Bij bewerking bleek dat het complementaire beeld van de groene tak op een witte achtergrond paars met zwart is. “Dat zijn precies de kleuren van onze Zundert 10”, aldus broeder Christiaan. “Die combinatie was te mooi om niet te gebruiken.”

Kruidige toets

Zundert 10 Quadrupel Trappist is een bovengistend bier met nagisting op de fles. Dit trappistenbier is diep roodbruin van kleur, met een mooie, licht beige, schuimkraag. Zundert 10 Quadrupel Trappist heeft een kruidige toets. De geur geeft hints van gedroogde zuidvruchten, zwoele kruiden, drop en een beetje chocolade. De smaak is vol en zacht, in balans gebracht door een mooie hopbitterheid. In de nasmaak keert de kenmerkende Zundertse kruidigheid subtiel terug. Zundert 10 Quadrupel Trappist bevat 10% alcohol.

Abdij Maria Toevlucht is één van de tien brouwende trappistenabdijen ter wereld. De bieren mogen het logo ‘Authentic Trappist Product’ voeren. Trappistenbier is binnen de muren van de abdij door of onder toezicht van de monniken gebrouwen. Trappistenbrouwerij De Kievit kent een gelimiteerde productie. De brouwerij geeft een nieuwsbrief uit met nieuwtjes en ontwikkelingen rond de brouwerij. Aanmelden kan via de website www.zunderttrappist.nl.