Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Zoogbier-familie uit België breidt uit met Paranoia

Geplaatst op donderdag 27 mei 2021

Pas hop! Draai je nu niet om. Er schuimt een blauw nijlpaard achter je. Hij heeft zijn blik(je) op jou gericht. En zijn smaak krijgt je dadelijk te pakken. Dacht je te ontsnappen aan deze logge hippopotamus? Dan zul je uit een ander vaatje moeten tappen. Hij blijft je achtervolgen tot je voor zijn fruitige smaakje valt. Je weren heeft geen zin. Een echt nijlpaard is al sneller dan een mens en deze blauwe variant is ook nog eens zo licht, dat hij je zachtjes in vervoering brengt. Ruik je aan zijn snoezige snoetje, dan heeft hij je beet en ga je zalig de mist in. Paranoia is zijn naam. Dit zoogbier maakt van jou hopnieuw, wat je al zolang niet meer mocht zijn: namelijk het sociale toogdier bij uitstek!

Hazy, hoppy, hippo bier

Het lijkt wel of België een nieuwe dierentuin rijker is. Al heeft de brouwer van Paranoia meer weg van een goochelaar dan van een dierverzorger, want naast de roze olifant van Delirium slaagt Huyghe er vanaf nu ook in een blauw nijlpaard in jouw koelkast te krijgen. En niet toevallig smaakt het jonge blondje van Huyghe licht, hoppig en fruitig.

“We kijken de toekomst hopvol tegemoet”, vertelt Alain De Laet – Gedelegeerd Bestuurder van brouwerij Huyghe en vierde generatie aan het roer van de Melse brouwerij – met een kwinkslag. “Steeds meer bierliefhebbers vragen naar lichtere, fruitige en hoppige variëteiten. Zeker als het mooie weer opnieuw van de partij is. Met Paranoia zijn wij er trots op dat wij – trouw aan onze waarden – een kwalitatief uitstekend product op de markt brengen, dat zichzelf niet al te serieus neemt, maar de consument des te meer.”

Lichter bier, maar volle smaak

Paranoia is gemaakt uit 85% gerste- en 15% tarwemout. Het alcoholpercentage ligt op 5,6%. “De biergist die traditioneel gebruikt wordt voor (witte) biersoorten met een lagere alcoholgraad, zorgt voor een lange en aromatische afdronk,” legt Joris uit, de brouwer die dit bier ontwierp in een blikje van 33cl. De ‘hippe-hopband’ bestaat uit Amerikaanse en Duitse smaakmakers: Polaris, Cascade en Centennial. De aroma’s hebben we te danken aan de dry-hopping van de Mosaic en Citra. Maar onthoud vooral dat het ‘hoppige hippobier’ dankzij zijn volle smaak en aroma’s van tropisch fruit (o.a. abrikoos, ananas, passievrucht) een heel toegankelijke dorstlesser is. Perfect dus bij het begin van de zomer!

Hippokinetisch plezier

Dat de roze olifant van Delirium de blauwe hippo inspireerde, spreekt vanzelf. Humor blijft immers een belangrijke plaats innemen in de filosofie van Huyghe. “Mensen hebben nu meer dan ooit behoefte aan plezier maken. Wij willen dat hun leven weer lichter gaat smaken”, benadrukt De Laet.“Dat onze Paranoia hen aan het dansen, zingen en feesten brengt, wanneer de mooie dagen letterlijk en figuurlijk terug zijn.” Wie nu al van de nieuwe ‘Melse waanzin’ wil proeven, vindt Paranoia sinds vandaag bij speciaalbierwinkels en slijterijen en binnenkort ook uit het vat bij een selectie van horecazaken. Belangrijke tip: je kunt je Paranoia het beste op een geheime plaats bewaren. Naar het schijnt, verdwijnt het Hippobier nogal snel uit het zicht. Wacht dus niet te lang om het te proeven…