Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Zoektocht naar Bierspecialist in de Horeca 2021 van start!

Geplaatst op vrijdag 28 mei 2021

Tegelijkertijd met de Week van het Nederlandse Bier, begint ook de zoektocht naar de Bierspecialist in de Horeca. Deze wedstrijd voor horecamedewerkers is een initiatief van horeca uitzendbureau Mise en Place en horecavakblad Entree. Het doel is de bierbeleving in de Nederlandse horeca op een hoger plan te brengen. Inschrijven kan via deze link! Mise en Place en Entree maken de winnaar bekend tijdens het grote Entree Awards gala. De wedstrijddag is op 20 september 2021.


Via een videopitch selecteert de jury 30 kandidaten die op 20 september, tijdens de beurs Gastvrij Rotterdam, voor een vakkundige jury mogen laten zien wat ze kunnen. Ze worden de hele dag getest op alle facetten, van schenken, tappen en presenteren tot theoretische kennis en advies voor foodpairing. De vorige editie liet zien dat de wedstrijd een feest is, met een goede sfeer en stevige competitie. Na de wedstrijddag in september blijven er 10 genomineerd over voor de titel Bierspecialist in de Horeca. De jury zal ze op hun werklocatie gaan bezoeken en uiteindelijk de winnaar bepalen. Die wordt bekend gemaakt tijdens het grote Entree Awards gala, eind november in Theater Amsterdam.

Hoe is het om de wedstrijd ‘Bierspecialist in de Horeca’ te winnen? Richard Moerkerk van Proeflokaal De Boom in Alkmaar weet er alles van: “Geweldig! De roes duurde een week, de impact was heel groot!”. Richard was in 2019 de allereerste die deze wedstrijd won. In een bomvol Theater Amsterdam nam hij zijn award in ontvangst. Als oud-winnaar is hij dit jaar lid van de jury die zijn opvolger bepaalt.

“Ik was, en ben, enorm trots op de winst en het winnen op zo’n groot podium. Het gevoel om voor een zaal vol mensen te staan is niet te beschrijven. Zo gaaf! De eerste nachten heb ik amper geslapen want mijn telefoon bleef maar gaan voor interviews op radiozenders, voor kranten en magazines. En ik kreeg felicitaties van collega’s, brouwers en mensen uit de horeca, bierwereld en gasten. Tot twee en halve maand na de gala avond ben ik élke dag gefeliciteerd, gasten wilden in De Boom met me op de foto en ik word nog steeds op straat aangesproken. De impact was dus echt overweldigend. Onwijs leuk om mee te maken!” , aldus Richard Moerkerk. Moerkerk kan iedere horecamedewerker met passie voor bier dus aanbevelen om mee te doen. “Door mee te doen aan deze wedstrijd krijgt het specialisme ‘bier’ in de horeca een extra impuls en aandacht. Schrijf je dus in!”

Bierbeleving in horeca stimuleren
De organisatie van de wedstrijd is in handen van horeca uitzendbureau Mise en Place en horecavakblad Entree. “Bier is zo’n fantastisch product en de keuze in biertypen is zo groot, dat vakmanschap op het gebied van bier in de horeca meer aandacht moet krijgen”, zegt juryvoorzitter Charles van Goch, ceo van Mise en Place. “Voor brouwers en horecaondernemers is het van belang dat er in de horeca mensen werken die de bierbeleving van de gasten onvergetelijk maken”, vult Gerard Molenaar, biersommelier bij Entree en vice- juryvoorzitter aan. De competitie moet mensen enthousiasmeren nog beter te presteren. “De winnaar moet een inspiratiebron zijn voor andere horecamedewerkers”, zegt Van Goch.

Topjury
De jury bestaat uit ervaren experts op het gebied van bier en horeca:

Arvid Bergström (Proef Bier, biersommelier, auteur)

Hans Glandorf (coryfee bierhoreca, op persoonlijke titel)

Puck Kerkhoven (foodjournalist, redacteur Entree, auteur Bier & Food)

Bart van Kleef (namens CRAFT)

Fiona de Lange (biersommelier, cicerone, zytholoog, auteur)

Richard Moerkerk (Bierspecialist in de horeca 2019, gastjurylid)

Henri Reuchlin (biersommelier, cicerone, coördinator StiBON)

Fedor Vogel (hoofdredacteur/uitgever Bier! Magazine)

Lucie Wigboldus (directeur Nederlandse Brouwers)

Pepijn van der Waa (BierTalent, Brewtaste, Nederlands Kampioen biersommelier)

Bestuur Bierspecialist in de horeca:

Charles van Goch (Mise en Place, juryvoorzitter)

Tom de Lepper (horecaondernemer, Stadsbrouwerij Maastricht)

Gerard Molenaar (biersommelier Entree Magazine, vice-juryvoorzitter)

Mike Velleman (uitgever Entree Magazine)

Alle informatie over de wedstrijd is te vinden op www.entreemagazine.nl/bierspecialist. Daar vinden deelnemers ook de inschrijfmodule en een interview met Richard Moerkerk, die de titel Bierspecialist in de Horeca nog steeds draagt, omdat de wedstrijd in 2020 niet door kon gaan.

Over Entree
Entree is een toonaangevend glossy magazine voor de horeca met trends, achtergrondartikelen, reportages en inspiratie voor horecaondernemers. Entree organiseert jaarlijks de Huisbier van het jaar verkiezing en de Entree Awards, een groot evenement dat een kleine 1000 bezoekers trekt. Entree besteedt structureel aandacht aan (speciaal)bier.