Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

ZHB-bieren terug van weggeweest

Geplaatst op zaterdag 3 februari 2018

ZHB-bieren, bieren van de Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij uit Den Haag, komen opnieuw op de markt. Bierbrouwerij De Arn en United Dutch Breweries, eigenaar van de naam Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij) hebben een overeenkomst gesloten waarbij Bierbrouwerij De Arn toestemming krijgt om als enige brouwerij in Nederland bieren onder de naam en het logo van de Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij op de Nederlandse markt te brengen.

Eén van de grootsten
Binnenkort zal het eerste bier onder deze naam worden uitgebracht, in de loop van 2018 zullen meer ZHB-bieren volgen. De Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij heeft van 1881 tot aan de sloop in 1975 een deel van het Haagse stadsgezicht bepaald. De ZHB behoorde tot de 6 grootste bierbrouwerijen in Nederland. Daarnaast bezat de ZHB vele panden, in Den Haag oa Grand Hotel Central (nu onderdeel van het Tweede Kamer-gebouw), Hotel Seinpost, The House of Lords, maar ook honderden cafés.

Wout en Mout
Twee personages, Wout en Mout genaamd, speelden in de reclamecampagnes van ZHB een grote rol. Na de sloop van de brouwerij werden op het terrein huizen gebouwd, o.a. de ZHB-hoven waar een plakkaat aan een muur nog herinnert aan de ZHB.