Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Wynand Fockink & Lowlander Beer Lanceren Allereerste I.P.A. Jenever

Geplaatst op zaterdag 12 mei 2018

Distilleerderij Wynand Fockink en brouwerij Lowlander Beer laten een langgekoesterde droom uitkomen: samen brengen zij eind mei een
jenever op de markt, onder andere gedistilleerd uit de Lowlander I.P.A. In de 17e eeuw, toen schepen vol kruiden, specerijen en suiker naar Amsterdam werden verscheept, begon men op grote schaal likeuren en jenever te stoken. Uit deze tijd stamt ook een belangrijk deel de brouw historie van de Nederlanders: het brouwen met kruiden en specerijen.

De perfecte kopstoot
Niet zo gek dus dat Wynand Fockink, de oudste, nog werkende likeur- en jenever distilleerderij van Nederland, de handen ineen slaat met Lowlander Beer, die met hun botanisch gebrouwen bieren Nederland weer op de kaart zet voor bieren vol smaak en karakter. Het resultaat is een unieke I.P.A. jenever, mogelijk de eerste ooit. De klassieke kopstoot mag dan een stuk jonger zijn dan jenever en bier, als je het Wynand Fockink en Lowlander Beer vraagt is de kopstoot een van de mooiste drink rituelen van de lage landen. In het 17e-eeuwse proeflokaal van Wynand Fockink vind je dan ook standaard Lowlander Beer op tap met een bijpassende Wynand Fockink jenever. Hoog tijd dus voor de volgende stap: een eigen I.P.A. jenever. Lowlander I.P.A. is een soepele 6% I.P.A. met fruitige citrus tonen en een perfecte balans tussen hop en kruiden. Gebrouwen met korianderzaad – voor fris citrus en pit – en witte thee – voor aromatische zoetheid en een fijne afdronk.

Bijzondere smaakbeleving
Het bier is gedistilleerd tot een verfijnde, heldere jenever van 38 % met een fris, hoppig en licht bitter aroma, waarna deze is geblend met een gedistilleerde moutbasis van tarwe en jeneverbes. Het resultaat? Een gelimiteerde oplage I.P.A. jenever met een bloemige, licht citrusachtige en subtiel zoete smaak, maar ook duidelijke tonen van mout, hop en jeneverbes. Een bijzondere smaakbeleving naast een glas Lowlander I.P.A.; jenever en bier versterken elkaar en vullen elkaar perfect aan. De limited edition I.P.A. jenever zal vanaf eind mei verkrijgbaar zijn in een 700ml fles voor horeca en slijter en een kopstoot giftpack met 200ml I.P.A. jenever, twee flesjes Lowlander I.P.A., een bier- en tulpglas.