Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Wispe Brouwerij maakt zich op voor nieuwe Roaring Twenties

Geplaatst op woensdag 23 juni 2021

Het vaccineren tegen corona gaat hard en eind deze week nemen we afscheid van de meeste beperkingen. Stap voor stap gaat Nederland weer open. Om deze nieuwe fase in te luiden introduceert de Wispe Brouwerij op 26 juni een sprankelende New England IPA (NEIPA). Met dit bier wil Wispe de Roaring Twenties van de 21ste eeuw inluiden. De Wispe NEIPA (alc. 5,6%) is een sprankelend bier met een bloemig bouquet van hoparoma’s.

De Weesper brouwer maakt zich op voor een drukke periode. De Wispe brouwerij merkt dat de vraag naar haar bier toeneemt en verwacht een verdere stijging deze zomer. Alle ketels in de brouwerij zijn gevuld. Het is voor het eerst sinds Wispe anderhalf jaar geleden haar deuren opende dat de volledige capaciteit van de brouwerij wordt benut. Na een lange periode vol tegenslagen kijkt de Weesper brouwer nu met meer zekerheid naar de toekomst.

Nieuwe Roaring Twenties

Eén van de belangrijkste – en meest hoopgevende – lessen die we uit vroegere pandemieën kunnen trekken, is dat aan elke pandemie een einde komt. Kenners voorspellen dat ook na deze pandemie een periode volgt die uitbundig wordt gevierd. Volle cafés, nachtclubs, theaters en bioscopen. Vergelijkbaar met de periode in de jaren twintig van de vorige eeuw geleden die bekend is komen te staan als de Roaring Twenties. Toen was dat kort na een andere pandemie, de Spaanse griep.

NEIPA – Roaring Twenties Revival

Met de introductie van een nieuw bier, de NEIPA – Roaring Twenties Revival, wil Wispe op de dag van de versoepelingen een voorschot nemen op de wederopleving van de Roaring Twenties van deze eeuw. De Wispe NEIPA (alc. 5,6%) is een sprankelend bier met een bloemig bouquet van hoparoma’s. Het bier is de opvolger van een eerder themabier van de brouwer, het Gefelicivaccineerd bier. Een bier om mee te proosten na vaccinatie en vooruit te kijken naar de dag dat alles weer mag. En die dag lijkt met de versoepelingen van aanstaande vrijdag nu in zicht. De NEIPA – Roaring Twenties Revival is voorlopig alleen verkrijgbaar in de bierwinkel en het proeflokaal van Wispe.

Nieuwe fase

Wispe werd in 2009 opgericht en brouwde lange tijd bieren in de ketels van andere brouwerijen. In 2015 begon Wispe aan het realiseren van een brouwerij in de Laurentiuskerk. Na een jarenlang traject van vergunningen, verbouwen en een brand opende Wispe in februari 2020 in de kerk haar deuren, vlak voor de eerste lockdown. De inrichting van de brouwerij doet denken aan de jaren twintig van de vorige eeuw, waar het thema van de nieuwe NEIPA – Roaring Twenties Revival – mooi op aansluit. Met de versoepelingen en het goede vooruitzicht hoopt Wispe de komende tijd verdere plannen voor de brouwerij uit te kunnen rollen. Waarbij het organiseren van rondleidingen bovenaan  het wensenlijstje staat.