Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Winnaars ‘Lekkerste Bockbier van Nederland 2022’ bekend

Geplaatst op maandag 17 oktober 2022

Zaterdag 15 oktober 2022 werd voor de twintigste keer de nationale blindproeverij ‘Het Lekkerste Bockbier van Nederland’georganiseerd. De 52 ingezonden bockbieren werden beoordeeld door 144 proevers (consumenten). In de categorie standaard bockbieren (t/m 7% alcohol) is Jopen Bier met de 4-granen bok de winnaar volgens de consumenten en liefhebbers. In de categorie zware bockbieren (> 7% alcohol) ging de winst naar Van Moll Craft Beer met Opgebokt!

Sinds 2001 wordt er door de organisatie ‘Het Lekkerste Bockbier van Nederland’ een blindproeverij georganiseerd om te bepalen wat het lekkerste bockbier is van Nederland. Het lekkerste bockbier hoeft niet het beste bockbier te zijn maar wordt door de panelleden wel als het lekkerste bockbier beoordeeld. In 2001 begonnen in twee cafés (Arendsnest, Amsterdam en de Bonte Koe, Purmerend) is de proeverij in de jaren uitgegroeid tot de grootste blindproefwedstrijd door consumenten en liefhebbers. In 2006 is de organisatie van meerdere proefavonden in diverse cafés overgegaan naar één evenement in een van de Nederlandse brouwerijen waar de deelnemende bieren door de proevers in een competitie beoordeeld werden op het ‘lekker’ zijn. Het lekkerste bockbier hoeft niet het beste bockbier te zijn maar wordt door de panelleden wel als het lekkerste bockbier beoordeeld.

Er werd een tweedeling gemaakt in de deelnemende bockbieren, waarbij een alcoholpercentage t/m 7% alcohol als standaard bockbier werd beschouwd en boven de 7% alcohol als zwaar bockbier. Alleen op fles gebottelde najaarsbockbier(en) die commercieel in de markt gezet zijn werden in de proeverij opgenomen. De proevers hadden zich vooraf aangemeld en kwamen uit het gehele land.

De einduitslag:

Standaard bockbieren (t/m 7% alcohol)

1. Jopen Bier / 4-granen bok

2. Tesselaar Familiebrouwerij Diks / Razende Bok

3. Brouwerij Maximus / Bok 7

4. K.E.G.S. & Morebeer Brewing / Primal Rye

5. Brouwerij Maallust / Veldwachter

6. BE-ER Bierbrouwers / Eigenzinnige Herfstbok

Zware bockbieren (> 7% alcohol)

1. Van Moll Craft Beer / Opgebokt!

2. Brouwerij Breugem / Applaus

3. Brouwerij Homeland / Klapgijp #6

4. Bronckhorster Brewing Company / B(r)ok-in-de-keel smoked

5. Tesselaar Familiebrouwerij Diks / Texelendje 2022

6. Gooische Bierbrouwerij BV / Gooische bock 2022

Verdere informatie via info@lekkerstebockbier.nl of www.lekkerstebockbier.nl