Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Wederom goud voor Russian Imperial Stout Crooked Spider

Geplaatst op maandag 25 november 2019

Tijdens de Brussels Beer Challenge is de Russian Imperial Stout van de Wassenaarse brouwerij Crooked Spider opnieuw als beste uit de bus gekomen. Ditmaal kwamen de deelnemers uit de hele wereld, en zijn in de Imperial Stout categorie brouwerijen uit Rusland en Oekraïne verslagen. De Brussels Beer Challenge is het grotere zusje van de Dutch Beer Challenge, waar de Russian Imperial Stout van Crooked Spider afgelopen april ook de 1e plek bemachtigde.

De 90 keurmeesters hebben verdeeld over drie dagen zo’n 1650 verschillende bieren geproefd. In de categorie Russian Imperial Stout worden bieren geproefd die zich kenmerken als vol, donker en rijk aan smaak. De donkere mouten geven het bier smaken en aroma’s van koffie en chocolade mee. Het bier uit Wassenaar brengt bovendien een alcoholpercentage van 9,6% op tafel. Een zware taak voor de keurmeesters, die uit een groot aantal inzendingen de beste moest kiezen.

R.I.B.A.C.S.

De Russian Imperial Stout is vorig jaar voor het eerst uitgebracht om vijf vatgelagerde R.I.B.A.C.S. te vergezellen in een 6-pack. Deze befaamde Russian Imperial Barrel Aged Christmas Stouts worden geproduceerd door de gewone stout voor minimaal 6 maanden te bewaren op gebruikte single cask whisky- en rum-vaten. De tussen kerstmis en Oud&Nieuw van 2018 gebrouwen versie komt binnenkort beschikbaar door het hele land. Wie er van wil proeven moet wel snel zijn, er komen slechts 408 pakketten op de markt. Dit jaar komt de set uit met twee flessen Russian Imperial Stout, twee verschillende 12 jaar oude whisky’s, een 22 jaar oude whisky en een 20 jaar oude rum.

Uitbreiding

Een uitbreiding van de brouwerij kan niet langer op zich laten wachten. Op dit moment is Crooked Spider bezig met een crowdfunding, om een grotere brouwerij te plaatsen in Wassenaar. Meer informatie hierover is te vinden op www.crookedspider.com/crowdfunding. Uiteraard is de verwachting dat in de nieuwe brouwerij veel stout gebrouwen zal worden!