Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Wat te doen met je kerstboom na de feestdagen? Eet & drink ‘m op!

Geplaatst op maandag 21 december 2020

Je kerstboom weggooien na de feestdagen? Dat is volgens botanisch brouwer Lowlander geen optie. Na het brouwen van een Winter I.P.A. met sparrennaalden van afgedankte kerstbomen, roept het biermerk heel Nederland nu op om te koken met je kerstboom. Met de Lowlander Tree to Table kit, die vanaf nu te bestellen is, ontvang je een pakket vol tips, tools, recepten en botanisch bier om jouw eigen kerstboom om te toveren tot een heerlijk viergangendiner. Een echt feest op het bord én in het glas.

Van kerstboom tot culinair hoogstandje

Ieder jaar worden er in Nederland 2.500.000 echte kerstbomen gekocht en weggegooid. Deze belanden voornamelijk in de versnipperaar of in de verbrandingsoven. Zonde! Zeker met de wetenschap dat de boom bomvol smaak zit. Chief Botanical Officer van Lowlander Frederik Kampman: “Bij Lowlander brouwen we met botanicals. Door onze ervaring met kruiden, fruit en specerijen, wisten we dat de topjes en de naalden subtiele citrustonen en een warme winterse geur bevatten. Hierdoor zijn ze niet alleen een ontzettend veelzijdige toevoeging aan bier, maar ook aan gerechten. De naalden zijn bijvoorbeeld hartstikke lekker om zalm mee te roken en pesto van te maken voor door de pasta. Zo krijgen waardevolle reststromen toch nog een mooie bestemming.”

Lowlander Tree To Table Kit

Dat het consumeren van je kerstboom een veel beter alternatief is dan het weggooien ervan is duidelijk. Maar om heel het land aan de (kerstboom)kook te krijgen, mag een goede dosis inspiratie zeker niet ontbreken. De Lowlander Tree to Table kit helpt je dan ook goed op weg. Kampman: “We ontwikkelden verrassende recepturen voor een feestelijk viergangendiner waarin de kerstboom de hoofdrol speelt. Van een knolselderij steak met sparren hollandaisesaus tot een eton mess trifle met sparrennaalden confituur. Alles uiteraard perfect gepaard met onze bieren die je erbij krijgt. Als extraatje ontvang je ook nog eens alle ingrediënten om je eigen botanical sparrennaalden gin te maken!” Ook het voorbereidende werk heeft Lowlander al voor je gedaan: van het benoemen van de eetbare boomsoorten tot een handige how-to om je kerstboom gebruiksklaar te maken. En dat alles onder het genot van een sfeervolle playlist.

Duurzaam Kerstbomenbos

Lowlander zet zich al een aantal jaar actief in tegen de wegwerpkerstboom. In 2018 riepen ze voor het eerst op om kerstbomen na de kerst niet langs de weg te zetten, maar te doneren aan de brouwer om er Winter I.P.A. van te maken. Al snel bleek dat het kerstboomprobleem groter was dan recyclen. Samen met Erwin & Kyra van Adopteer een Kerstboom heeft Lowlander dan ook de grote ambitie om de 2.500.000 echte kerstbomen die ieder jaar in Nederland worden gekocht en weggegooid te vervangen voor biologische, duurzame adoptiekerstbomen die meerdere jaren gebruikt kunnen worden. Zo ontstond het Lowlander Kerstbomenbos. De Winter I.P.A. die tevens in de Lowlander Tree to Table kit te vinden is, is deze keer voor het eerst gebrouwen van het natuurlijke snoeiafval van de door Lowlander zelf geplante kerstbomen.

De Lowlander Tree to Table kit is vanaf nu verkrijgbaar via de Lowlander webshop en bedraagt €37,50 inclusief verzendkosten. De kit bevat 8 Lowlander bieren, twee Lowlander glazen, Lowlander botanicals, een DIY kerstbomen gin en een boekje met recepten voor twee personen. Ook in non-alcoholische variant verkrijgbaar.