Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

vandeStreek brouwt met nieuwe en unieke hopblend

Geplaatst op vrijdag 3 juli 2020

vandeStreek bier uit Utrecht heeft als eerste en enige Nederlandse brouwerij mogen experimenteren met een nieuwe en unieke hopblend. Deze blend, resultaat van onderzoek door hophuis Yakima Chief Hops, is samengesteld om zoveel mogelijk hopsmaak bij de consument in het glas te krijgen. De V-IPA is een New England IPA van 6,1%. De hopblend geeft een volle fruitige smaak met een dennenachtige afdronk.

TRI2304CR®, zoals de hopblend officieel heet, is een experimentele blend van zogeheten Cryo Hops®. Sander van de Streek van vandeStreek bier legt uit: “Hop kan in meerdere vormen gebruikt worden tijdens het brouwproces: De hopbloem zoals deze geoogst wordt; hoppellets, dit zijn gemalen en samengeperste hopbloemen; als olie en als Cryo Hops®, een fijn geconcentreerd poeder waar alleen de smaakgevende oliën en andere stoffen in aanwezig zijn. Het grootste voordeel van Cryo Hops® is dat je minder hoeveelheden hoeft toe te voegen en dat de smaak van de hop beter overeind blijft.”

Omdat smaak altijd voorop staat bij vandeStreek bier, zijn de Utrechters erg blij met de samenwerking met Yakima Chief. “Wij spelen graag met nieuwe smaken en ingrediënten en we zijn altijd bezig het brouwproces en ons bier te innoveren. Het is fantastisch om dan samen te werken met een hopleverancier die datzelfde doet met hun product”, vertelt Ronald van de Streek, “zij hebben veel onderzoek gedaan naar welke stoffen in welke hopsoorten het brouwproces het beste overleven. In de blend waar wij nu mee mochten experimenteren hebben ze zoveel mogelijk van deze ‘survivables’ gestopt. Wereldwijd zijn er een paar brouwerijen die nu hiermee mogen brouwen, waarvan wij er dus één zijn!”

“We voelen ons echte VIP’s dat wij als een van de eersten met deze hop aan de slag mogen, daarom hebben we deze IPA bekroond met de naam V-IPA”, vertelt Ronald enthousiast. De V-IPA is een New England IPA van 6,1%. De hopblend geeft een volle fruitige smaak met een dennenachtige afdronk. De blikken zijn te bestellen in de webshop van vandeStreek bier, te verkrijgen in de betere bierwinkel of slijterij en van tap in een select aantal cafés.