Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Utrechtse bierclub, brouwer en slijter samen aan de ketels

Geplaatst op donderdag 6 april 2023

Laten we eens samen aan de ketels gaan staan en iets moois maken! Dat bedachten Terwijde Bierclub, brouwerij Maximus en slijterijketen Una Más uit Utrecht op een van de lokale bierevenementen. Zo ontstond er een vriendschap en de overtuiging om Utrechts speciaalbier weer op een andere manier op de kaart te zetten. Na een paar weken hard werk is het resultaat de ‘Terwijde Coast Double India Pale Lager’ (IPL, 7,5%) onder de naam Una Maximas.

Zo gezegd zo gedaan en zo volgde na het idee, het delen van gezamenlijke kennis en de keuze van een biertype het trekken van de agenda’s om bij Maximus brouwerij samen achter de ketels te gaan staan. De ‘Terwijde Coast Double India Pale Lager’ (IPL, 7,5%) onder de naam Una Maximas verwijst naar de wijk Terwijde als de ‘meest westelijke kust’ van Utrecht en is een knipoog naar klassieke West Coast IPA’s uit de Verenigde Staten. Het bier is gebrouwen met de typische Amarillo-, Simcoe- en Mosaic-hoppen en is fris met de citrustonen van grapefruit en sinaasappel, harsigheid van dennennaalden en steen- en passievrucht. Het heeft daarnaast moutigheid en hints van caramel en rogge.

Voor Terwijde Bierclub komt met de samenwerking een droom uit omdat ze indertijd bij Maximus voor het eerst met speciaalbier en Amerikaanse bierstijlen in aanraking kwamen en daar nu samen konden brouwen. Voor Una Más is dit het eerste bier dat in eigen beheer wordt uitgebracht. Het bier is bij de alle drie partijen verkrijgbaar op groot blik (44 CL.).