Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Uitstel van jubileumactiviteiten Alfa Bier 150 jaar

Geplaatst op vrijdag 1 mei 2020

De huidige situatie, waarin het Coronavirus is uitgegroeid tot pandemie, heeft ook de Alfa Brouwerij in haar greep. Per direct is dan ook het besluit genomen om een groot deel van de geplande activiteiten in het kader van het 150-jarig bestaan uit te stellen naar volgend jaar (2021). Dit geldt ook voor het 4-daags jubileumevenement. Voor dit jaar is samen sterk het motto. Samen sterk voor de gezondheid, samen sterk voor ondernemers, samen sterk voor iedereen. Wanneer de omstandigheden het toelaten zal het 150-jarig bestaan in 2021 alsnog worden gevierd.

Van 1870 tot 2020

Toen de Alfa Bierbrouwerij in 1870 werd opgericht door Joseph Meens, had hij nooit kunnen bedenken dat de brouwerij 150 jaar later nog steeds een onafhankelijke familiebrouwerij zou zijn. Inclusief het overleven van maar liefst twee wereldoorlogen, het gewonnen EK-voetbal in ’88 en het doorstaan van de huidige coronacrisis. Niet overgenomen door een multinational, globalist of ander concern. Nog steeds in het bezit van zijn familie, de familie Meens. Nu treedt de 5e generatie Meens in de voetsporen van hun vader Harry Meens (4e generatie).

In 2018 werd er afgetrapt met de voorbereidingen voor het jubileumjaar 2020. Destijds werd er met een positieve blik uitgekeken naar alle festiviteiten en ontplooiingen die uitgestrekt over dit jaar zouden plaats vinden. Inmiddels heeft de organisatie die blik moeten bijstellen. Begin dit jaar werd het 150-jarig bestaan groots aangekondigd, middels het veelbekeken ’Helemaal Gek Van Alfa’ op RTL4. Later dit jaar werd er een speciaal ‘Meens Magazine’ uitgebracht. Ook hebben inmiddels duizenden mensen mogen genieten van de ‘150-jaar Limited Edition Krachtig Dort’. Dit is een éénmalige batch naar origineel recept van Leo Meens, uitgebracht in 75cl fles met muselet en kroonkurk. Ook werd er begin dit jaar begonnen met een heuse verbouwing; de rondleiding en het proeflokaal zijn flink onder handen genomen. Samen met de nieuwbouw en een voor de zomer gepland grandioos 4-daags evenement zou dit het middelpunt (léés hoogtepunt) van het jubileum moeten worden.

Nieuwe generatie

Inmiddels staat de 5e generatie onder toeziend oog van algemeen directeur Harry Meens aan het roer van de brouwerij. De natuurlijke invulling van de taken blijken een schot in de roos. Martijn Meens is verantwoordelijk voor het brouwproces en de productie. Michelle Meens is daarentegen commercieel verantwoordelijk. Samen verantwoordelijk voor alle bestuurlijke zaken. Beoogd 3e opvolgster Charlotte Meens en tevens jongste telg, (18) zal in de toekomst wellicht ook haar intrede doen. Dit jaar is dan ook het jaar waarin de officiële overdracht plaats gaat vinden naar de 5e generatie. Harry Meens zet hierbij een stap terug om zo de continuïteit van zijn geliefde Alfa Brouwerij te waarborgen binnen de familie Meens.