Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Tynt Meadow van trappisten Mount Saint-Bernard nu internationaal erkend

Geplaatst op donderdag 20 september 2018

Sinds afgelopen juni wordt trappistenbier ook gebrouwen in Engeland. Tynt Meadow, het donkere bier gebrouwen in de Abdij van Mount Saint-Bernard bij Leicester heeft maandag 17 september het officiële ‘Authentic Trappist Product’-keurmerk gekregen. De trappist is volgens de IVT, de Internationale Vereniging Trappist, het twaalfde officiële trappistenbier in de wereld. Tijdens de vergadering van het IVT die maandag werd ook het nieuwe Zundert 10, het tweede bier van de Nederlandse trappistenbrouwerij de Kievit en Scala Coeli, tevens het tweede merk van de Italiaanse trappistenorde van Tre Fontane (Rome), voorzien van het authentieke label.

De abdij Mount Saint-Bernard werd gesticht in 1835. Al die tijd leefden de monniken als zuivelboeren, tot zij in 2013 de boerderij moesten sluiten. Met de ontwikkelingen in de moderne landbouw, gecombineerd met de constante lage melkprijzen, bleef het voor de monniken moeilijk om de boerderij rendabel te houden. In 2013 bereikten ze een punt waar het onverantwoordelijk was om door te blijven gaan en werd besloten om te een brouwerij te gaan bouwen.

12 trappistenbieren
Al het werk, van het brouwen tot het inpakken, wordt gedaan door de monniken zelf. Sinds dit jaar is de brouwerij het belangrijkste vakgebied van de abdij. Naast Tynt Meadow zijn er elf andere trappistenbrouwerijen: Westvleteren, Rochefort, Orval, Westmalle, Chimay en Achel in België; La Trappe en Zundert in Nederland; het Italiaanse Tre Fontaine; Engelszell in Oostenrijk en Spencer in de Verenigde Staten.