Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Twee winnaars onderzoeksbeurs Kennisinstituut Bier

Geplaatst op zaterdag 3 februari 2018

De onderzoeksbeurs van Kennisinstituut Bier voor het beste onderzoeksvoorstel naar matige bierconsumptie en gezondheid kent dit jaar twee winnaars. Zowel dr. Mathias Benedek uit Oostenrijk als dr. ir. Trudy Voortman uit Nederland winnen 5.000 euro om hun onderzoek naar verantwoorde bierconsumptie in een gezonde leefstijl uit te voeren.

Hoge kwaliteit
De wetenschappelijke bestuursleden van Kennisinstituut Bier (prof. Frans Kok, prof. Arne Astrup en prof. Bob Fennis) zijn onder de indruk van de inzendingen. Ze vinden beide winnende onderzoeksvoorstellen van dusdanig hoge kwaliteit dat zij allebei de onderzoeksbeurs verdienen.

Creatieve cognitie
Het onderzoek van Benedek draagt de titel ‘Dosiseffect van alcohol op creatieve cognitie’. Het is een vervolg op eerder onderzoek (Benedek et al., 2017) waarbij 120 deelnemers op creatieve cognitie worden getest na het drinken van verschillende hoeveelheden bier of alcoholvrij bier.

Darmflora
Het voorstel van Voortman heeft als titel ‘Alcoholische drank inname en microbioomsamenstelling’. In de studie wordt gebruik gemaakt van een bestaand cohort, de Rotterdam studie. Hierin zal bij 1.500 deelnemers geanalyseerd worden of matige consumptie van verschillende alcoholische dranken effect heeft op de samenstelling van de darmflora.

Wereldwijd
Het is de derde keer dat Kennisinstituut Bier de onderzoeksbeurs uitreikt, maar de eerste keer dat er inzendingen uit de hele wereld kwamen. En de eerste keer dat er twee winnaars zijn. In totaal waren er 17 inzendingen waarvan 11 uit Europa. In de tweede helft van 2018 looft Kennisinstituut Bier weer een onderzoeksbeurs uit van 5.000 euro voor onderzoek naar verantwoorde alcohol/bierconsumptie in een gezonde leefstijl.