Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Tweach Tripel nr. 2: nieuw speciaalbier met fruitsap uit cacaovrucht

Geplaatst op zaterdag 7 augustus 2021

Voorkom verspilling van grondstoffen en zorg voor extra inkomen voor Ghanese boeren. Dat is de gedachte achter de Tweach Tripel nr. 2. Het succes van speciaalbier Tweach Tripel nr. 1, gebrouwen met drinkbaar, gefilterd Grols grachtwater, smaakte naar meer. Dit was een bijzondere samenwerking tussen NX Filtration uit Enschede, Jotem Waterbehandeling uit Vriezenveen en Brouwersnös uit Groenlo. Voor het nieuwe speciaalbier is Jos Oostendorp van Tweach wederom een unieke samenwerking aangegaan Kumasi Drinks.

Samen met programmamaker en duurzaam juice-ondernemer Lars Gierveld van Kumasi Drinks en brouwerij Brouwersnös is een heerlijke smaakvolle tripel ontwikkeld, gebrouwen met fruitsapextract uit de cacaovrucht. Tweach Tripel nr. 2 is geboren. Kumasi is het bijzondere fruitsap uit de cacaovrucht dat normaalgesproken wegstroomt. Samen met Ghanese boeren heeft Lars Gierveld een manier gevonden om het op te vangen en te verwerken. Zo wordt verspilling van grondstof voorkomen en hebben de cacaoboeren extra inkomen.

Het vruchtvlees rondom de cacaoboon is gezond én bijzonder. Het smaakt niét naar cacao of chocola maar naar een soort mix van lychee, mango en witte perzik. Normaal stroomt het weg bij het openbreken van de cacaovrucht (alleen de bonen worden gebruikt). Kumasi kan je gewoon lekker direct uit ’t flesje opdrinken. Of je kunt er een mooie cocktail mee maken. Er zijn twee varianten op de markt die allebei twee bestaan uit alleen sap en water. Puur en zonder toevoegingen dus. Sappi is de fruitige dorstlesser en Gassi is het smaakvolle, prikkelende zusje. Cacaoboeren in Ghana hebben extra inkomsten (tot 30% per kilo cacao!) met een product dat normaal gesproken de grond in stroomde. Het idee voor Kumasi is ontstaan toen Lars Gierveld en Jochem Pinxteren een documentaire maakten over de cacao-industrie in West-Afrika. Samen met een aantal Ghanese boeren ontstond hieruit het idee voor deze duurzame onderneming. Het was niet makkelijk, maar na twee jaar sap, zweet en tranen is het gelukt. De beweging is begonnen en iedereen kan heel makkelijk meedoen: gewoon door Kumasi te drinken. Lekker voor jezelf en lekker voor de wereld.

En Tweach doet nu ook mee met deze beweging! Door bier te gaan brouwen met het fruitsap uit de cacaovrucht! En zo dragen we ook een steentje bij aan het voorkomen van verspilling van grondstoffen en hebben de cacaoboeren in Ghana extra inkomen. Tweach Tripel nr. 2 is gebrouwen in samenwerking met Brouwerij Brouwersnös in Groenlo, inmiddels een begrip in Nederland en zeker in het oosten van het land. In totaal zijn er slechts 3850 flessen beschikbaar. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,5%. Elke fles is aan de voorzijde uniek genummerd. Tweach Tripel nr. 2 is onder andere verkrijgbaar bij Brouwerij Brouwersnös in Groenlo en diverse slijters in de Achterhoek en Twente.