Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Trappistenbrouwerij De Kievit introduceert nieuw Zundert 4 Refterbier

Geplaatst op vrijdag 21 april 2023

In het jaar dat Trappistenbrouwerij De Kievit tien jaar bestaat, introduceren de broeders van Abdij Maria Toevlucht een nieuw bier. Zundert 4 Refterbier is een lichtblond en toegankelijk trappistenbier met 4% alcohol. De karakteristieke Zundertse kruidigheid is ook in dit bier te proeven. Het bier is sinds vrijdag 21 april om 15.00 uur uitsluitend in de abdijwinkel van Abdij Maria Toevlucht verkrijgbaar.

“Met de introductie van een refterbier gaat een grote wens van mij in vervulling”, zegt abt Guido Van Belle. “We hebben nu twee schitterende bieren: Zundert 8 Tripel Trappist en Zundert 10 Quadrupel Trappist. Maar een bier dat onze gasten bij de dagelijkse maaltijd in het gastenhuis kunnen drinken ontbrak nog. Daar komt met ons Refterbier verandering in.” Broeder Christiaan, die verantwoordelijk is voor de brouwerij vult aan: “Dit jaar bestaat Trappistenbrouwerij De Kievit tien jaar. Ons refterbier is een mooi begin van ons jubileumjaar. Rond ons vijfjarig bestaan brachten we de Zundert 10 Quadrupel Trappist op de markt, dat zelfs werd uitgeroepen tot de beste quadrupel van Nederland. Nu vijf jaar later, is het tijd voor een beperkte uitbreiding van ons aanbod.”

Zundert 4 Refterbier is een licht bier, met maar 4% alcohol. Natuurlijk is het een echte Zundert Trappist, dus het kruidige element ontbreekt niet. “Voor dit bier grijpen we terug op het gebruik van rogge als brouwgraan”, licht broeder Christiaan toe. “Rogge werd vroeger veel in de omgeving geteeld, ook voor het brouwen van bier. Het zorgt voor een kruidige toets. Daarnaast is een karakteristiek kruid uit de omgeving toegevoegd, zoals bij al onze bieren. Hoewel het bier licht is, heeft het hierdoor wel degelijk karakter. De naam verwijst naar de eetzaal van een klooster, die ‘refter’ genoemd wordt.”

Het Zundert 4 Refterbier is speciaal gebrouwen voor gebruik in de abdij en het gastenhuis. Daarnaast is het verkrijgbaar in de abdijwinkel. Daarbij geldt een limiet van drie kratten per klant, juist omdat het bier eigenlijk voor consumptie in de abdij zelf bedoeld is. Zundert 4 Refterbier kent geen landelijke distributie. Om dit te benadrukken heeft het etiket ook een andere uitstraling dan de bestaande bieren.

Abdij Maria Toevlucht is één van de tien brouwende trappistenabdijen ter wereld. De bieren mogen het logo ‘Authentiek Trappisten Product’ voeren. Trappistenbier is binnen de muren van de abdij door of onder toezicht van de monniken gebrouwen. Trappistenbrouwerij De Kievit kent een gelimiteerde productie. De brouwerij geeft een nieuwsbrief uit met nieuwtjes en ontwikkelingen rond de brouwerij. Aanmelden kan via de website www.zunderttrappist.nl