Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Titus inspireert tot Bonifatius Kloosterfruit bier

Geplaatst op woensdag 29 mei 2019

Tijdens de première van muziektheater TITUS – op vrijdag 31 mei jl. – introduceerde Stadsbrouwerij Bonifatius een nieuw type bier. Het gaat om bier dat gebrouwen is met kloosterfruit van de zwarte moerbeiboom. De oudste moerbeiboom van Europa staat namelijk in Dokkum. Voor Stadsbrouwerij Bonifatius is het vooral belangrijk dat er weer een product is gemaakt die een link heeft met de geschiedenis van Dokkum.

“Die koppeling is er, want in Dokkum is de oudste moerbeiboom van Europa te vinden, tegen de zuidmuur van de Grote Kerk. Op deze plek in Dokkum domineerde eeuwenlang het Bonifatiusklooster met Abdijtoren het stadsbeeld. Van de bijzondere moerbeibessen hebben wij een ‘Goddelijke’ drank gebrouwen’’, vertelt Frank van Dijk.

Moerbeiboom eeuwenoud

De boom komt oorspronkelijk uit Azië en is ooit door de Romeinen naar Europa gebracht. Omdat moerbeibomen eeuwenoud kunnen worden, komen er in kloostertuinen nog zeer oude exemplaren voor. Het plukrecht van deze vruchten ligt overigens bij museum Dokkum die vorig jaar zo’n 80 kilo heeft kunnen oogsten. De kloosterling Titus Brandsma heeft veel historische onderzoek gedaan naar de rijke kloosterhistorie van Friesland, waaronder het Bonifatiusklooster in Dokkum.

Bonifatius Stadsbrouwerij

Het bier is verkrijgbaar bij o.a. de Bonifatius Stadsbrouwerij in het centrum van Dokkum, op tien minuten loopafstand vanaf de Bonifatiuskapel. ”We hebben nu vier verschillende soorten speciaalbier met elk een bijzonder verhaal over de geschiedenis van het Dokkumer bier. Het fruitbier maakt onze ‘Storytelling’ compleet. Na de voorstellingen van TITUS presenteren we het officieel aan de leden van het Dockumer Biergilde in onze Stadsbrouwerij. Vanaf dat moment is het ook in de winkels en horeca verkrijgbaar.’’