Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Thuysfluiter (licht) en Smoke House Eagle (zwaar) Entree Huisbier van het Jaar

Geplaatst op vrijdag 7 december 2018

Thuysfluiter (licht) van café Thuys in Amsterdam en Smoke House Eagle (zwaar) van Franks Smoke House, eveneens in Amsterdam, zijn door de jury verkozen tot Entree Huisbier van het Jaar. De jury vond de winnaars goed, maar mist overall topbieren. Met name in de categorie licht deed de kwaliteit van sommige inzendingen de wenkbrauwen fronsen bij de jury. Het advies blijft: schakel een expert in als je een huisbier ontwikkelt.

Licht en zwaar
Op 4 december proefde en keurde de jury alle inzendingen blind. Entree vroeg Theo Flissebaalje en Derek Walsh de beoordelingsprocedure onder de loep te nemen. Dat resulteerde in twee juryrondes. De jury ‘licht’ bestond uit Theo Flissebaalje, Fiona de Lange, Gery Uijtenhaak en Piet Tuinema. De jury ‘zwaar’ (vanaf 6,5%) uit Derek Walsh, Yvonne van Houtum, Henri Reuchlin en Raymond van der Laan. In de eerst ronde bepaalde iedere jury een top 5. Die werd vervolgens door de andere jury geproefd en die jury bepaalde de uiteindelijke winnaar. Ook dit jaar proefde de jury het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0.

Winnaar categorie licht
Thuysfluiter, de winnaar in de categorie licht is een tarwebier met dryhopping, en volgens de jury een echt huisbier. “Zacht, toegankelijk, lekker voor iedereen”, vindt Henri Reuchlin. Derek Walsh herkent ananas, mango en een beetje zwavel. “Complexe geuren. Een goed doordrinkbaar bier.” Raymond van der Laan vindt het een lekker fris bier en interessant genoeg om een tweede te nemen. “Niet karakterloos”. Volgens Yvonne van Houtum een prima bier om een blad van te bestellen en aan je vrienden uit te delen. “Een allemansvriend, wat een huisbier hoort te zijn.” De jury is enthousiast als bekend wordt dat de nummer twee, een schwarzbier, het huisbier is van Orangerie De Pol, een goed restaurant in Doetinchem. “We vonden het al geen cafébier”, zegt Henri Reuchlin. De nummer drie, de Dutch Eagle verrast volgens Derek Walsh omdat het in de mond een ander bier is dan het aroma doet vermoeden. “Ik ruik tropisch fruit en gist, maar in de mond komt er een karamelsmaak, bijna tegen melasse aan.”

Winnaar categorie zwaar
Over de winnaar, een Rauchbier is de jury enthousiast, Zeker als ze na afloop verneemt dat dit voor Franks Smoke House is ontwikkeld. Een huisbier dat bij het horecaconcept past. Fiona de Lange vindt het een doordrinkbaar bier, doordat het rookkarakter minimaal is. Over nummer twee, de Rechthuis Bok is de jury te spreken. Een goed doordrinkbaar bier met zoethout en gebrande mout. Netjes gebrouwen en met enige diepgang, zo is te horen. Nummer drie is een tripel die volgens de jury geen tripel is, maar wel zo goed en lekker dat dit bier derde is geworden.