Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

The Beer Experience: nieuw bierfestival in oude mijngebouwen

Geplaatst op dinsdag 11 januari 2022

The Beer Experience is een nieuw bierfestival in de oude mijngebouwen van Heusden-Zolder (B) op 19 en 20 maart 2022. Het is geen bierfestival zoals je het al kende in Limburg of Vlaanderen. Het is een uniek en gloednieuw event waar bier centraal staat, naast muziekoptredens, lezingen over bier, lekker eten en uiteraard het historisch kader zelf.

Op 19 en 20 maart 2022 zetten CC De Muze en ZLDR Luchtfabriek al hun zalen en ruimtes open. De organisatie mikt op 1500 bezoekers per dag: van gewone bierliefhebbers en gepassioneerde bierfreaks tot muziekminnende foodies en dagjestoeristen. 

In samenwerking met de gemeente Heusden-Zolder brengen ze tijdens The Beer Experience de combinatie van speciaalbier, industrieel erfgoed, eten en muziek samen in het unieke kader van cultuurcentrum De Muze en ZLDR Luchtfabriek. De bezoeker zal een route kunnen volgen door de gebouwen en ondertussen zo’n 35 brouwers en hun meer dan 120 bieren leren kennen en proeven. Daarbij zijn enkele bekendere namen, maar vooral kleinere, unieke lokale of Belgische en buitenlandse biermakers, de focus ligt op Belgische craftbrewers.

Timing en programma

Zaterdag 19 maart: 14u tot 22u.

Zondag 20 maart: 14u tot 22u.

Verschillende zalen, verschillende sferen 

In de balzaal, het Muzecafé en ZLDR luchtfabriek zijn er muzikale optredens en bierstands. De balzaal zal dienen als een gelagzaal waar je kan zitten, eten en genieten van bier, muziek en eten. De zwarte zaal is voorbehouden voor een opmerkelijke brouwer die enkele bevriende brouwers meebrengt en de muziek kiest. Dit jaar zal dat de unieke brouwer Tom Jacobs van Brouwerij Antidoot – Wilde Fermenten in Kortenaken zijn. In de compressorenzaal en ophaalgebouw kom je verspreid verschillende bierstands tegen waar de brouwer zelf uitleg geeft en je laat proeven. Verderop zijn er zalen waar bierexperts en brouwers masterclasses geven over bier en kan je ook deelnemen aan foodpairings. Zo proef je combinaties van chocolade, charcuterie of kaas met bier. Buiten staan er enkele interessante foodtrucks. 

De deelnemende brouwers worden mondjesmaat op de website en social media bekend gemaakt, maar deze willen ze zeker al meegeven:

  • De stadsbrouwerij Brauw uit Genk zal live brouwen. 
  • Enkele Limburgse brouwerijen zijn van de partij: Hophemel, Triporteur, Koolputter, Aerts Paradijs, Enigma… Speciaal voor de bobs is ook Force Majeur uit Genk aanwezig, dat is de eerste brouwerij van alcoholvrije speciaalbieren in België. 
  • Verder kunnen ze al bekend maken: Alvinne, Lupulus, De Meester, Brasserie De La Senne, De Ranke, Het Anker,… 
  • En ze verwelkomen ook buitenlandse brouwerijen, zoals Kegs uit Nederland.

Praktische info en tickets 

Vanaf 11 januari start de voorverkoop op hun website www.thebeerexperience.be. De tickets zijn beperkt. Je kan kiezen tussen twee soorten tickets.

  • 19 euro is inkom incl. The Beer Experience-glas en 3 drankbonnen.
  • 32 euro is inkom incl. The Beer Experience-glas en 9 drankbonnen.

Mondjesmaat worden op de website de deelnemende brouwerijen, muzikale acts en gasten voor lezingen en pairings bekend gemaakt. Hou de website dus zeker in de gaten!

Expo in het Muze Café vanaf februari

De organisatie neemt al een aanloopje in februari met de start van een expo over bieretiketten. Die metersgrote bieretiketten komen uitsluitend van de brouwers die ook aanwezig zijn op het festival, zo kan je hen al leren kennen. De expo is gratis in het Muzecafé. Later volgt daar een apart persbericht over.

Organisatie

De organisatie van The Beer Experience bestaat uit een groep vrienden en gepassioneerde bierliefhebbers. Maarten Reniers, Paul Reniers en zijn vrouw Anh Nguyen zijn o.a. gekend van het voormalig biercafé ’t Middelpunt in Heusden-Zolder. Patrick Breugelmans is mede-oprichter van Pukkelpop. Jan Keymis – ook een vaste medewerker van Pukkelpop – organiseert bierevents en proeverijen en is al 25 jaar ervaringsdeskundige (en bezieler van Hippo-architecten), samen met zijn vriendin zythologe Kaat Mendonck (ook gekend van Radio2) hebben ze een private bierkelder in Hasselt. Dirk Dedrij en Barbara Goosse zijn de lokale foodies en ervaren proevers (gekend van Accfides). Tatjana Swiggers verdiende haar sporen in verschillende horecazaken in de buurt en in de organisatie van Pukkelpop.