Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Texelse Bierbrouwerij introduceert Texels Skuumkoppe 0.0

Geplaatst op donderdag 23 februari 2023

De Texelse Bierbrouwerij introduceert haar eerste alcoholvrije speciaalbier: Texels Skuumkoppe 0.0. Het is een alcoholvrij, donker tarwebier, gebrouwen van natuurlijke ingrediënten. Net als het iconische en veel bekroonde Texels Skuumkoppe ontleent deze alcoholvrije variant zijn naam aan de witte koppen op de golven van de zee. Texels Skuumkoppe 0.0 is vol van smaak en heeft een romige, licht zoete afdronk dankzij subtiele hints van karamel en abrikoos. Een bier, bijzonder en toegankelijk, net als Texel zelf.

Texels Skuumkoppe 0.0 is een verfrissend en dorstlessend bier dat bij ieder seizoen en elk moment past. Het alcoholvrije speciaalbier smaakt bijvoorbeeld heerlijk in combinatie met lichte gerechten met bijvoorbeeld vis, maar ook bij een lekkere salade of Texelse schapenkaas. Het donkere, alcoholvrije tarwebier is gebrouwen volgens Texels recept en in de beste Texelse traditie, met liefde voor het eiland.

Zoektocht naar de perfecte smaak

Bij het creëren van Skuumkoppe 0.0 was het geliefde ‘origineel’ – Skuumkoppe – het vertrekpunt. “Voor de ontwikkeling van het brouwproces hebben we een jaar gezocht naar de juiste receptuur. Zo hebben we gekeken naar de smaken die zo kenmerkend zijn voor Skuumkoppe. Bij deze zoektocht stonden we voor de uitdaging een alcoholvrij speciaalbier te creëren dat niet alleen qua geur- en smaakbeleving, maar óók qua kleur en troebeling dicht bij de originele Skuumkoppe komt”, zegt brouwmeester Tom van der Veen. “De Texelse Bierbrouwerij had de supervisie over het volledige brouwproces, waardoor de kwaliteit en identiteit van het Texelse speciaalbier zijn gewaarborgd. Bij Skuumkoppe 0.0 zijn we trouw gebleven aan de oorsprong van het succes, de ingrediënten en de brouwwijze van De Texelse Bierbrouwerij.”

Nog steviger voet aan wal

De verrijking van het portfolio met Texels Skuumkoppe 0.0 is een nieuwe mijlpaal voor De Texelse Bierbrouwerij. Deze stap is een impuls voor de succesvolle brouwerij om op het vasteland nóg meer voet aan de grond te krijgen. “Met deze 0.0-variant willen we liefhebbers van Texels Skuumkoppe meer keuze bieden. Alcoholvrij is één van de snelst groeiende biercategorieën en dat is in de afgelopen jaren alleen maar in een stroomversnelling gekomen. Inmiddels is één op de vijftien gedronken bieren in Nederland alcoholvrij”, vertelt Krijn Hoogesteger, Brand Manager Texels.

Verkrijgbaarheid

Texels Skuumkoppe 0.0 wordt op zaterdag 25 februari als eerste op Texel geïntroduceerd. Speciaal voor deze gelegenheid wordt er op de Groeneplaats in het centrum van Den Burg een Vuurtorenbar neergezet en kan iedereen daar het alcoholvrije bier voor het eerst komen proeven. Skuumkoppe 0.0 is vanaf dat moment ook verkrijgbaar bij de horeca op het eiland. Vanaf week 10 is het speciaalbier in het hele land als fles (30 cl) voor een consumentenadviesprijs van 1,49 euro in de supermarkt te verkrijgen; Texels Skuumkoppe 0.0 is vanaf dat moment ook verkrijgbaar in de horeca op het vasteland.

Over De Texelse Bierbrouwerij

Onder de Waddenlucht, midden tussen Texels uitgestrekte groene weiden staat de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Hier glanzen nu de koperen brouwketels die het hart vormen van de brouwerij waar Texels speciaalbier zijn oorsprong vindt. De brouwmeesters van De Texelse Bierbrouwerij combineren traditioneel vakmanschap met eigentijdse technologie en maken sinds 1999 hun bijzondere bieren met de typische eigen ‘Texelse’ smaak. Het leverde het Texelse bier talrijke onderscheidingen op, zoals afgelopen jaar met maar liefst zes bieren bij de European Beer Challenge, waarbij Skuumkoppe dubbel god won.