Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Texels Speciaalbier deelt Texelse geheimen met pers

Geplaatst op zondag 19 mei 2024

Alle ingrediënten waren aanwezig: volop zon, gezellige collega’s, prachtige locaties, lekker eten en heerlijk bier. Op uitnodiging van Texels Speciaalbier maakten zeven lifestyle-, food en bierjournalisten kennis met elkaar én met hét Texels Geheim tijdens een geslaagd persweekend.

Er is nogal wat gebeurd sinds 1999 met de Texelse Bierbrouwerij. Dankzij het succes van het bekendste prijswinnende bier, Texels Skuumkoppe, groeide de brouwerij als hop. Om het prachtige eiland te ontzien is er besloten de brouwerij niet verder uit te breiden en een deel van de bieren aan de ‘Overkant’ te brouwen. Wel wordt de brouwerij stevig onder handen genomen.

De (te) oude, maar prachtige koperen brouwinstallatie wordt vervangen door een ‘nieuwe’ hypermoderne, computergestuurde brouwinstallatie die eind dit jaar de ‘eiland’-productie gaat overnemen. In het nieuwe brouwhuis wordt warmte maximaal teruggewonnen uit de processen, opgeslagen en hergebruikt. De teruggewonnen energie wordt onder andere gebruikt om het pand mee te verwarmen. De koperen brouwketels gaan gelukkig niet verloren maar blijven onderdeel van een complete verbouwing naar een uniek belevingscentrum voor rondleidingen en proeflokaal. Eigenlijk zijn we twee jaar te vroeg. Overal wordt hard gewerkt aan de verbouwing en dat zorgt voor een gezellige chaos. Ondertussen zit de tuin vol met bierliefhebbers die genieten van de zon en van een proeverijtje uit de keus van de dertien jaarrond-bieren. En dan is er nu ook het Texels Geheim. Een geheim proefbier waarmee iedere maand met bijzondere ingrediënten nieuwe smaakcombinaties worden gemaakt. Alleen verkrijgbaar in het proeflokaal of in de shop, maar wellicht binnenkort ook in geselecteerde horecabedrijven in heel Nederland.

Mooi is de samenwerking die is ontstaan met de buren. Het prachtige Voedselbos aan de overkant van de brouwerij waarin de fruitproductie uit de tuinbouw en de biodiversiteit uit de natuur worden samengebracht. Op de ruim 6 hectare oppervlakte staan 3000 bomen, 5000 struiken, 25000 planten en dit betekent 20.000 kilo oogst per jaar en meer dan 100 soorten fruit, groente, bloemen, noten en kruiden. Het zevende Texels Geheim wordt het eerste fruitbier in het assortiment. De zwarte bes en bramen van het Voedselbos geven een zoete én frisse smaak aan het bier en maken dit het perfecte drankje voor de zomer.

’s Avonds, op het strand bij Paal 17, kreeg het gemêleerd gezelschap bij een prachtige zonsondergang, een lesje foodparing. Er moet een wereld voor hen zijn opengegaan. Een veelvoud aan hapjes konden worden gecombineerd met een keus uit de Texelse bieren en zorgde voor een levendige discussie. Speciaalbier bij het diner ligt zo voor de hand door het brede smaakpalet wat bier nu eenmaal biedt. We kunnen niet wachten tot ze daar op Texel hun plannen volledig hebben kunnen realiseren in de wetenschap dat zij met bier altijd blijven zoeken naar het Texels Geheim. Terug naar de ‘Overkant’ gaat ingeseald een mooie verse lamsrack mee en drie Texelse bieren, Texels Donderstien Dubbel, Texels Overzee IPA en Texels Stormbock. Learning all the time!