Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

’t IJ van de Duvel: Duvels karakter gecombineerd met Amsterdams bravoure

Geplaatst op donderdag 7 mei 2020

De Nederlanders en de Belgen, in veel opzichten zijn ze best verschillend. Of althans, dat wordt vaak gezegd. De Belgen zijn doorgaans Bourgondischer ingesteld dan de Nederlanders en de Nederlanders zouden op hun beurt weer meer lef hebben en directer uit de hoek komen dan hun gemoedelijke Zuiderburen. Wat voor moois gebeurt er als je de eigenschappen van beide landen met elkaar deelt? Als je het vakmanschap en het ambachtelijke karakter van Duvel combineert met de Amsterdamse rebellie van ’t IJ? Dan krijg je een mooie cobrew, een hazy IPA: t IJ van de Duvel.

“Zet Brouwerij ’t IJ en Duvel bij elkaar, dan ontstaat er een bepaalde chemie en gebeuren er vanzelf mooie dingen”, aldus Tjalling Landman van Brouwerij ’t IJ. “Er is sprake van een échte familieband tussen Duvel en ’t IJ”, aldus Sam de Belder van Duvel. “Juist door deze collabs groeien we zakelijk en privé steeds verder naar elkaar toe en leren we van elkaar. En aan het einde van de dag genieten we samen van een bier dat we met elkaar gebrouwen hebben.”

’t IJ van de Duvel
Zowel Duvel-Moortgat als Brouwerij ’t IJ delen een grote passie voor brouwen en de ambitie om nieuwe smaken te creëren. In 2017 was de samenwerking tussen beide brouwerijen zo’n groot succes dat het bier in een mum van tijd was uitverkocht. Met de zomer in aantocht hebben beiden brouwerijen wederom de handen ineengeslagen en wordt er een nieuw bier gedeeld: ’t IJ van de Duvel, een zachte IPA – een blondbier met een mooie troebelheid. Dit speciaalbier is tegelijk bloemig, fris, hoppig en fruitig en daarmee een perfect bier voor de langere en warmere dagen, om samen van te genieten op het balkon of in de tuin en binnenkort ook weer op het terras. 

#heerlijkdelen
Delen stond door de bijzondere situatie waarin we de afgelopen weken verkeerden meer dan ooit centraal. We doen boodschappen voor elkaar, delen massaal blijf-thuis tips en delen waar mogelijk virtueel momenten met elkaar. Virtueel proosten is, voor nu nog even, de realiteit. Duvel en Brouwerij ’t IJ roepen dan ook op om alvast virtueel met je vrienden te delen, te proeven en binnenkort als de terrassen open zijn daar verder te borrelen. De twee brouwerijen hebben samen een vijf-stappen plan opgesteld voor de perfecte setting.

  • Nodig je vrienden uit voor een video call, bijvoorbeeld via Skype, Zoom of Google Hangout (bonus; voeg een dresscode toe aan de uitnodiging, weer eens wat anders dan je huispak)
  • Deel je favoriete bier met elkaar. Zo kun je met elkaar proeven en je ervaringen delen. Boodschappenlijstjes delen kan natuurlijk ook.
  • Deel een Spotify playlist: https://open.spotify.com/playlist/2vPejtyUJssYDBLSzmYY94 Zo kun je samen, op veilige afstand, je favoriete dansjes doen.
  • Speel 30 Seconds of hints, gelukkig leven we in de 21ste eeuw dus uitbeelden maar voor de camera!
  • Proost met elkaar! Hef het glas en blijf met elkaar delen. @duvel_nederland en @brouwerijtij, #heerlijkdelen

Enkele kenmerken
‘t IJ van de Duvel wordt zowel in een IJ-glas als in een Duvel-glas perfect uitgeserveerd (de perfect serve). De smaakelementen:
– Stijl: Hazy IPA
– Alcohol %: 6,66%
– Kleur: Een blond bier met een mooie troebelheid
– Aroma: Bloemig, fris, hoppig, fruitig
– Smaak: Een zachte IPA, heel fruitig van smaak door de hoparoma’s (Azacca, Mosaic, Citra)
– Body: Zacht

Verkrijgbaarheid
In Nederland is dit speciaalbier, vanaf het moment dat de horeca weer opengaat, verkrijgbaar op het vat in diverse horecazaken. Vanaf week 20 is ‘t IJ van de Duvel ook verkrijgbaar in diverse supermarkten voor een adviesprijs van € 1,99. In België kun je ’t IJ van de Duvel gelimiteerd proeven in Belgische horecazaken (mits reeds geopend) die deelnemen aan het programma ‘suggestie van de patron’ én bij de brouwerijen: Duvel Depot (Puurs) en de Duvelbar van Brouwerij De Koninck (Antwerpen). Daarnaast is het vanaf week 21 verkrijgbaar in supermarkten zoals Colruyt, Delhaize, Carrefour en Cora.