Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Stadshaven Brouwerij Rotterdam lanceert fruitig en oranje Koningsbier

Geplaatst op woensdag 5 april 2023

Op 27 april is het zover: Koningsdag 2023 vindt plaats in Rotterdam. Dat vraagt om een speciaal oranje bier voor de stad. De Stadshaven Brouwerij Rotterdam heeft de handen uit de mouwen gestoken en lanceert het Stadshaven Koningsbier: een lichte, fruitige en uiteraard oranjegekleurde pilsener. Het bier is vanaf nu tot en met Koningsdag verkrijgbaar bij de Stadshaven Brouwerij, in de grotere slijterijen en bij verschillende cafés in de stad. Op 27 april wordt het bier ook geschonken op het Koninklijk Slotfeest op de Binnenrotte en bij andere Rotterdamse oranjefestivals. Een deel van de omzet gaat naar Viktor Vitamientje: een goed doel dat zich ervoor inzet dat Rotterdamse gezinnen voldoende groente en fruit binnenkrijgen.

“Wij zijn ontzettend trots op dit bier. Het is echt een Rotterdams product geworden: vooruitstrevend, inclusief en ambitieus. Stiekem hopen wij natuurlijk dat Koning Willem-Alexander mét ons Koningsbier zelf ook proost op zijn verjaardag. Dat is een droomscenario, maar iedereen is meer dan welkom om het te proeven”, aldus Alexander Bruring, Directeur Sales & Marketing van de Stadshaven Brouwerij.

Circulair oranje bier
De afgelopen maanden is er door de brouwers van de Stadshaven Brouwerij flink gesleuteld aan het perfecte recept. Het 010-Koningsbier moest innoverend, circulair en voor iedereen toegankelijk zijn. Met trots presenteert de brouwerij nu het Stadshaven Koningsbier. Een frisse pilsener, niet te hoog in alcohol (4,9%), met een twist van oranje citrusfruit en uiteraard met een licht-oranje kleur. Het bier is uiterst duurzaam gebrouwen. De Stadshaven Brouwerij heeft meer dan 1000 zonnepanelen op haar dak liggen en de koeien van een boerderij in de directe omgeving smullen van de bostel: een restproduct van het brouwproces. 

Rotterdamse co-productie 
Koningsdag is een dag voor én door de Rotterdammers. De Stadshaven Brouwerij vond het belangrijk dat dit ook naar voren kwam in de uitstraling van het Koningsbier. Voor het ontwerp van het label heeft de brouwerij daarom een designwedstrijd uitgeschreven. Deze is gewonnen door de 21-jarige Marin Kalkhoven, studente aan de Willem de Kooning Academie. Het fel oranje label geeft een gekroonde zeegod weer voor de iconische Erasmusbrug, met een Nederlandse vlag en een citrusvrucht in de hand. Het bier is zo een hommage aan de koning, de stad zelf én de historie van de plek waar de brouwerij zich nu bevindt. Je vindt de Stadshaven Brouwerij namelijk in de Rotterdamse Merwehaven; ooit één van de grootste fruithavens ter wereld.

Deel van omzet naar Viktor Vitamientje
Een deel van de omzet wordt gedoneerd aan Viktor Vitamientje. Deze organisatie helpt Rotterdamse ouders in geldnood door hen wekelijks te voorzien van groente en fruit. Maar liefst 1 op de 5 kinderen in Rotterdam groeit op in armoede en krijgt onvoldoende vitamines binnen. Viktor Vitamientje gunt ieder kind een gezonde toekomst. De Stadshaven Brouwerij draagt met dit speciale ‘fruitige’ bier graag haar steentje bij aan dit doel en sluit zo tegelijkertijd aan bij de grootschalige actie Oranje voor Goed. Verschillende Rotterdamse ondernemers dragen hierbij een deel van de opbrengst rondom hun Koningsdagproduct af aan een sociaal initiatief gericht op Rotterdamse kinderen en kansengelijkheid. Per doos van 12 flesjes doneert de Stadshaven Brouwerij €1,50 aan Viktor Vitamientje. Per fust (20L) is dit €7,50.

Locaties
De  Stadshaven Koningsbier is in aanloop naar Koningsdag onder meer verkrijgbaar bij Gall & Gall, bar-restaurant Sijf, café Rijke & De Wit en andere horecagelegenheden. Daarnaast wordt het bier op 27 april ook geschonken op het Koninklijk Slotfeest. Dit verjaardagsfeest voor de Koning vindt plaats op de Binnenrotte. De Koninklijke Familie wordt hierbij getrakteerd op optredens van bekende acts uit de Rotterdamse regio zoals Davina Michelle, Ronnie Flex en Lee Towers. Tot slot wordt het Koningsbier de hele dag geserveerd op het Koningsdag festivalterrein van zowel Crooswijk als op de Breedveldsingel in Hillegersberg.

Over de Stadshaven Brouwerij Rotterdam
In het voorjaar van 2021 opende Stadshaven Brouwerij Rotterdam haar deuren in de voormalige fruitloods aan de Merwehaven. In de 100 jaar oude, volledig gerestaureerde fruitloods met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2, is nu een ambachtelijke brouwerij met Gastropub gevestigd. Jaarlijks wordt hier 2 miljoen liter bier gebrouwen en gebotteld, ingeblikt of in fusten verpakt. Hiermee is de Stadshaven Brouwerij de grootste van Rotterdam en de één na grootste craft bierbrouwerij van Nederland.