Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer ingezegend in historisch pand Brouwerij De Ridder

Geplaatst op donderdag 23 augustus 2018

Op donderdag 23 augustus is in Maastricht de nieuwe stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer officieel geopend en ingezegend, onder toeziend oog van honderden genodigden. Een bijzonder moment voor de twee ondernemers Charles van Goch en Tom de Lepper, die het aandurfden om samen met andere investeerders de voormalige brouwerij De Ridder geheel te renoveren en om te vormen tot een nieuwe stadsbrouwerij. De Maastrichter Maltezer belooft een grote bierculinaire stadsattractie te worden in het bourgondische Maastricht. Het ultieme Maastrichter Maltezer huisbier kan tot 15 september door de Maastrichtenaren gekozen worden.

Onder een stralend zuidelijk nazomerzonnetje aan de Oeverwal van de Maas konden de vele genodigden aanschouwen hoe Tom de Lepper als eerste vol trots het woord nam. Hij begon zijn vriendin Lotte te bedanken, iets wat hij blijkbaar bij eerdere gelegenheden was vergeten. Na die belofte ingelast te hebben vertelde hij soepeltjes hoe dit megaproject succesvol tot stand gekomen is, door de hulp van velen. Na hem nam Charles ‘Charly’ van Goch – onafscheidelijk van zijn geliefde trompet – het woord. Op zijn geheel bekende originele wijze kondigde hij de spreker Dane Munro aan, historicus en Latinist uit Malta. Hij deed een kort maar gloeiend referaat over de herkomst van de Maltezer ridderorde en de verbintenis met de stad Maastricht en nu de brouwerij.

Inzegening brouwhuis

Daarna was het de beurt aan pastoor Tadier C.O. van de heilige Martinus Kerk in Wyck, de wijk waarin de Maastrichter Maltezer ligt. Volgens de tradities van de Maltezer ridderorde en uiteraard de katholieke kerk was het pastoor Tadier die de brouwerij officieel kwam inzegenen. Een moment waar iedereen letterlijk even stil van werd. Na het officiële gedeelte was het voor iedereen mogelijk om de verschillende ruimtes in het historische maar volledig gemoderniseerde pand te bezoeken. Uiteraard kon de brouwerij bezocht worden, maar bijvoorbeeld ook de brasserie en de speciaalbierwinkel Hoppy. De echte Mise-en-Place studenten wisten hun eigen honk prima te vinden…

‘Maastricht bepaalt’

Tijdens deze officiële opening werd het startschot gegeven voor de wedstrijd: ‘Maastricht bepaalt’. Tot 15 september kunnen bij de stadsbrouwerij en bij diverse horecalocaties in de stad, diverse proefbrouwsels worden geproefd. De gasten kunnen vervolgens hun mening geven over het betreffende proefbrouwsel. Na 15 september wordt vervolgens het definitieve recept samengesteld. Waarna tijdens de horecabeurs BBB in oktober in het Mecc in Maastricht, het eerste Maastrichter Maltezer bier zal worden gepresenteerd.

In het septembernummer van Bier! magazine volgt een reportage over deze nieuwe stadsbrouwerij in Maastricht. Voor meer info zie ook http://stadsbrouwerijdemaastrichtermaltezer.nl/