Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

St. Patrick’s Day vieren met Guinness in de hand

Geplaatst op maandag 6 maart 2023

Fans van Guinness – de iconisch zwart-witte stout – zullen op vrijdag 17 maart overal ter wereld weer massaal aanwezig zijn om St. Patrick’s Day te vieren. In België zal het feest van de Ierse patroonheilige opnieuw uitgebreid worden gevierd in pubs en andere bars. Onder meer ook in Ferme de Mont-Saint-Jean (Waterloo). Het hele weekend kleurt alles er groen en zal de Guinness er overvloedig vloeien. Ook ook andere Ierse specialiteiten zijn er te degusteren, dit alles op het ritme van diverse Iers-getinte concerten.

St. Patrick’s Day is een nationale feestdag in Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincies Newfoundland en Labrador. Deze feestdag herdenkt de patroonheilige van het land, St. Patrick. Hij wordt in het hele land met pracht en praal gevierd, met openluchtconcerten, carnaval, een grote parade en een vuurwerk boven de Liffey-rivier in Dublin. Voor Guinness, gevestigd in de St. James’s Gate Brewery in Dublin, is het festival elk jaar een fantastische gelegenheid om haar innovatieve geest te tonen alsook het ultieme moment haar inzet voor het brouwen van dit hoogst kwalitatieve en unieke Guinness-bier te bevestigen. St Patrick’s Day wordt ook uitgebreid gevierd in de Verenigde Staten en Australië, landen waar veel Ieren naar geëmigreerd zijn.

België zal niet achterblijven, want vele pubs en bars in de grote steden zullen stoutliefhebbers en andere feestvierders verwelkomen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar zal het epicentrum van de festiviteiten in België de boerderij van Mont-Saint-Jean, nabij Waterloo, zijn. De Ferme de Mont-Saint-Jean, vroeger het ‘hospitaal van de Engelsen’, opgericht door de hertog van Wellington tijdens de beroemde slag bij Waterloo, en in 2014 overgenomen door de familiegroep van Anthony Martin, is volledig gerenoveerd en uitgebreid om het publiek optimaal te ontvangen in een inspirerend totaalconcept, met onder meer een brouwerij en stokerij, een restaurant – de Brasserie de Waterloo – en een uniek ‘biergarten’-concept (20 bieren op vat, waarvan drie vers gebrouwen die rechtstreeks van de tank geschonken worden).

Zoals vele emblematische Belgische gebouwen zal de boerderij tijdens het weekend in het groen gehuld zijn. Guinness zal uiteraard vloeien, terwijl het restaurant Ierse gerechten (hamburgers, Iers vlees, fish & chips, Ierse stoofpot) en live muziek met onder meer de Keltische vioolspelers Jenli Sisters zal aanbieden. In de schuur zal de Belgische coverband The Planes gasten verblijden met hun feestelijke en gekke rock (15€ in voorverkoop via www.fermedemontsaintjean.be, 20€ ter plaatse). Anthony Martin kijkt er opnieuw naar uit om het publiek talrijk te verwelkomen op vrijdag 17 maart alsook gedurende het hele weekend. “St Patrick’s Day is een geweldige gelegenheid om samen te komen met vrienden en zelfs familie en de Ferme Mont-Saint-Jean is de ideale plek om traditie en erfgoed te combineren met deze uitzonderlijke drank, Guinness.”