Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Specialisatie Bier & Spijs krijgt vervolg in Echoput

Geplaatst op vrijdag 25 februari 2022

Na een succesvolle eerste editie in 2020 slaan de Academie voor Gastronomie en StiBON Bieropleidingen opnieuw de handen ineen voor een gezamenlijke specialisatie Bier & Spijs. Deze opleiding van vijf lesdagen in Restaurant de Echoput in Apeldoorn duikt diep in de ruime mogelijkheden die bier aan tafel brengt. Op basis van het smaakmodel van Peter Klosse komen de belangrijkste biertypen die belangrijk zijn in de gastronomie aan bod. Inschrijven is mogelijk via www.academievoorgastronomie.nl.

“De opkomst van nieuwe en lokale bieren is misschien wel de meest spectaculaire ontwikkeling binnen de gastronomie in de afgelopen jaren”, aldus Peter Klosse van de Academie voor Gastronomie. “Inmiddels heeft vrijwel iedere plaats in Nederland zijn eigen bier. Dat biedt schitterende kansen, maar die worden nog onvoldoende benut.” Henri Reuchlin van StiBON bieropleidingen vult aan: “Vandaar dat we de handen ineenslaan. Vanuit het smaakmodel dat Peter ontwikkeld heeft, onderzoeken we de vele mogelijkheden die bier aan tafel biedt.”

De lessen gaan in op de grondstoffen van bier en de verschillende gastronomische mogelijkheden die door het brouwproces ontstaan. Op basis van het smaakmodel van Klosse komen de belangrijkste biertypen die belangrijk zijn in de gastronomie aan bod. De opleiding staat stil bij de overeenkomsten, maar ook de verschillen tussen bier en wijn. In een ‘cheese war’ en een ‘chocolate war’ kruisen bier en wijn de degens om de prijs voor de mooiste combinatie te winnen. Ook het serveren van bier heeft effect op de smaakbeleving. Vanzelfsprekend komen ook bedrijfskundige aspecten aan bod. We sluiten de opleiding af met het zelf koken van een speciaal bierdiner.

Docenten van de specialisatie kunnen bogen op een rijke ervaring op het gebied van bier en spijs: als chef, sommelier of ondernemer. Onder andere Hubert Hecker (restaurant De Nieuwe Winkel en Nevel bierbrouwerij), Rick Kempen (Bier&cO), Bram Helleman (restaurant Zout en Citroen) en Sanne Slijper (brouwerij TwoChefs en voormalig BarAlt) zullen gastlessen verzorgen, net als Peter Klosse en Henri Reuchlin.

De specialisatie Bier & Spijs is ontwikkeld voor iedereen die op hoog niveau bier en spijs wil kunnen combineren. Basiskennis van bier en smaak is een vereiste. Als vooropleiding geldt: StiBON bierambassadeur 1, de Academie voor Gastronomie basisopleiding Gastronoom-sommelier level 3 of de cursus wijn-spijs. Lesdagen zijn dinsdag 5 en 12 april, 17 en 31 mei en 7 juni, steeds van 10 tot ongeveer 16 uur. De lessen worden gegeven in Restaurant De Echoput in Apeldoorn.