Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Skûtsjeverhaal Dokkum inspireert tot nieuw Bonifatiusbier

Geplaatst op zaterdag 18 mei 2024

Stadsbrouwerij Bonifatius heeft vrijdag 17 mei jl. een nieuw type bier gepresenteerd: Dockumer Lager – Skûtsje. Het gaat om een blond bier dat gebrouwen is in de stadsbrouwerij, vlakbij de plek waar ruim honderd jaar geleden het skûtsje Ebenhaëzer werd gebouwd. Het is voor Stadsbrouwerij Bonifatius de zesde soort speciaalbier die elk een link hebben met de geschiedenis van Dokkum.

Op het groene etiket van de flesjes Bonifatiusbier staat in het kort het verhaal beschreven van het verloren gewaande skûtsje Ebenhaëzer. Het schip werd in 1907 gebouwd bij de scheepswerf van Barkmeijer in Dokkum. Opdrachtgever en eerste schipper was Sybren van der Werf die met het vrachtschip aan het begin van de vorige eeuw turf, mest en andere lading vervoerde. De familie Van der Werf beleefde vele avonturen op het schip, maar moest het in 1935 noodgedwongen verkopen. Het verhaal ging dat het schip daarna gezonken was. Tachtig jaar later kwam het skûtsje letterlijk weer boven water. Nu vaart het voormalige vrachtschip mee voor de stad Dokkum tijdens de IFKS-wedstrijden van het skûtsjesilen in de hoogste klasse.

Dat Dokkum na jaren weer een eigen wedstrijdskûtsje heeft is volgens kenners meer dan terecht. Sterker nog, de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) heeft haar oorsprong te danken aan zeilliefhebbers uit Dokkum. Het skûtsje heeft dus net als het bier een rijke geschiedenis in Dokkum en mocht daarom niet ontbreken in de reeks speciaalbieren van de Bonifatius Stadsbrouwerij. Overigens moet het Dokkumer skûtsjebier van de Ebenhaëzer niet verward worden met het bier uit Wijnjewoude dat onder de naam ‘Skûtsjebier’ verschillende soorten bier verkoopt.

Fotobijschrift: Het Dokkumer skûtsjebier werd vrijdag in het bijzijn van de bemanning van de  Ebenhaëzer gepresenteerd in Stadsbrouwerij Bonifatius en is binnenkort ook in de winkels en horeca verkrijgbaar.