Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Schuppenboer Winter voor 2e keer beste Belgisch winter- en Kerstbier

Geplaatst op donderdag 9 januari 2020

Schuppenboer Winter van brouwerij Het Nest is door de bezoekers van het gerenommeerde Kerstbierfestival in Essen voor de tweede maal op rij verkozen tot beste winter- of Kerstbier. Dit jaar vond in Essen voor de 25ste maal het Kerstbierfestival plaats georganiseerd door de lokale bierproefclub O.B.E.R. Tijdens dit festival kon je alle in België gebrouwen Kerstbieren proeven.

In totaal een 230-tal waaronder een paar die exclusief gebrouwen zijn voor buitenlandse klanten en daardoor normaal niet beschikbaar zijn in België. De bezoekers kregen een briefje waarop ze hun eigen top 3 mochten invullen. Voor de tweede keer op rij ging deze publieksprijs naar Schuppenboer Winter van brouwerij Het Nest uit Oud-Turnhout. “Daar zijn we uiteraard heel blij mee”, zegt Bart Cuypers van brouwerij Het Nest. “Op het Kerstbierfestival wordt er maar één eerste plaats uitgereikt en dat uit meer dan 200 bieren. Dat maakt het extra mooi. In België zijn er als brouwer maar twee onderscheidingen die er echt toe doen: het Kerstbierfestival en de consumententrofee op het Zythos bierfestival te Leuven. De eerste hebben we nu tweemaal gewonnen. Hopelijk winnen we dit jaar de dubbel, maar dat zal zonder Schupppenboer Winter zijn, want die is al enkele maanden uitverkocht.”

Schuppenboer Winter is een op rumvaten gerijpte versie van de Grand Cru. Bieren en dan meer bepaald sterke blonde bieren laten rijpen op houten vaten begint meer en meer de specialiteit te worden, volgens brouwmeester Gust Hermans. De houten vaten kopen ze rechtstreeks bij distilleerderijen of via handelaars. Zo komen de rumvaten voor de Winter uit Belize en Jamaica. Op deze vaten laten ze dan het bier 6 maanden tot maximaal 1 jaar rijpen waarbij ze de vaten slechts twee maal gebruiken. Een andere succesvolle combinatie is de Schuppenboer tripel op whiskyvaten, maar ze werken ook met cognac-, calvados-, porto-, madeira- en voor een gekend restaurant zelfs met wijnvaten. Deze bieren zijn zowel in binnen- en buitenland zeer geliefd, aldus Bart Cuypers. In 2020 voorzien ze een 50% extra capaciteit voor het rijpen van bieren in houten vaten, maar men vreest dat ook dit niet voldoende zal zijn om aan de vraag te voldoen.

Brouwerij Het Nest is een initiatief van een aantal biervrienden die in 2004 een eigen hobbybrouwinstallatie kochten en biertjes brouwden in de garage van één van de leden. In 2015 bouwden ze hun eigen professionele brouwerij in Oud-Turnhout met een jaarlijkse productie van 4000HL. De brouwerij kan op afspraak bezocht worden door groepen via reservaties@brouwerijhetnest.be Individuele bezoekers zijn welkom in het proeflokaal elke laatste zaterdag van 13u tot 18u met rondleidingen voorzien om 14 en 15u naar gelang het aantal bezoekers.