Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Samenwerking Nijmeegse bierbrouwer De Hemel en Ierse whiskeymaker

Geplaatst op dinsdag 11 april 2023

Whiskey, gerijpt in een biervat. De Ierse whiskeymaker Clonakilty heeft het gedaan met een houten vat waar eerder bier van de Nijmeegse Brouwerij de Hemel in heeft gezeten. Het resultaat van deze unieke samenwerking wordt op 26 april gepresenteerd in de brouwerij in Nijmegen, waarbij ook het bier te proeven is dat in het vat heeft gezeten.

Het rijpen van bier in houten vaten is een ontwikkeling die je de laatste jaren bij steeds meer brouwerijen tegenkomt. Houten vaten waren ooit de makkelijkste manier om bier in te bewaren en vervoeren. Maar met de komst van stalen vaten is deze manier van verpakken snel verloren gegaan. Stalen vaten zijn gebruiksvriendelijker, en vooral een stuk hygiënischer. Momenteel worden houten vaten eigenlijk alleen gebruikt voor de smaak, om dranken te laten rijpen, waarbij de smaak van het hout in de drank op wordt genomen. Onder andere wijn, port, whiskey en dus ook bier zijn dranken die op hout gerijpt worden. De gebruikte houten vaten worden vaak meer dan één keer gebruikt. Op deze manier kan er nog wat aan de vaten verdiend worden nadat ze de eerste keer gebruikt zijn, maar ook niet onbelangrijk is dat je op deze manier ook gebruik kunt maken van de smaak van de drank die eerder in een vat heeft gezeten.

Zo kun je dus whiskey maken in een vat waar eerder bier in heeft gezeten en zo de biersmaak aan de whiskey meegeven. Importeur Trade In Spirits heeft hiervoor de whiskeystoker Clonakilty uit het gelijknamige plaatsje in Ierland en Brouwerij de Hemel uit Nijmegen samengebracht. En gezamenlijk is deze bijzondere whiskey werkelijkheid geworden. “Bier laten rijpen in een houten vat zorgt voor een prachtige smaakevolutie en voegt smaken toe die je normaal niet snel in een bier tegenkomt, maar die er wél heel goed in passen. En hetzelfde geldt andersom ook voor de smaken uit het bier in de whiskey”, zegt Thieu Hegger van Brouwerij de Hemel hierover. 

Het resultaat wordt op 26 juni om 20.00 uur bij Brouwerij de Hemel gepresenteerd door Dirk Jan Keijser van Trade In Spirits en Thieu Hegger van Brouwerij de Hemel. Verteld wordt over het ontstaan van deze samenwerking, en hoe het proces in zijn werk is gegaan. Uiteraard wordt de whiskey voor het eerst aan het publiek getoond en geproefd. Hierbij wordt ook het bier geproefd dat in hetzelfde houten vat heeft gerijpt. De avond wordt afgesloten met een borrel. Liefhebbers kunnen hierbij aanwezig zijn, maar er is beperkte beschikbaarheid. Opgeven voor het evenement of meer informatie? Kijk op https://www.facebook.com/events/1383193662524109.