Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Rolling Hills maakt classics en sours uit de Vlaamse Ardennen

Geplaatst op dinsdag 16 november 2021

Brouwcompagnie Rolling Hills is een gloednieuwe, toekomstgerichte en creatieve microbrouwerij. Een familiebedrijf, gesitueerd in de glooiende heuvels van de Vlaamse Ardennen, waar classics, craft beer en zure bieren worden gebrouwen. Waar de focus ligt op de kennis van het oude ambacht en de durf om te experimenteren en nieuwe dingen te creëren.

Brug tussen oud en nieuw

Brouwcompagnie Rolling Hills is het geesteskind van de drie broers Edward, Karel en Antoon Vandermeersch en geënt op het oude Petre Devos, een brouwerij en dito gerijpt bruin bier uit Oudenaarde. Na 45 jaar stilte rond de historische brouwerij blies Edward in 2016 niet alleen het Oudenaards icoon nieuw leven in, hij ontwikkelde ook een nieuwe creatie. “De klassiekers met een lange geschiedenis zijn de zure oerbieren zoals ze in de streek gebrouwen werden sinds mensenheugenis”, aldus Edward. “Met de nieuwe bieren slaan we een brug tussen de oude en nieuwe bierwereld. Een eerste in de stap naar een volledig universum bieren om met plezier in te verdwalen en uit te kijken naar nog meer creatieve uitspattingen.”

Dat Brouwcompagnie Rolling Hills dé nieuwe wind aan het Vlaamse bierfirmament is, zit in de combinatie van uiteenlopende en verrassende smaken, de klinkende namen en het grafisch verfrissende artwork. Van een Wildebeest, een vlotte IPA en een ode aan alle wildebeesten met een groot hart voor de kleine dingen in het leven, een Steeple, een Tripel Saison tot het prestigieuze Réserve, een oud bruin met rijke tarwe, maandenlang gerijpt en verzuurd op eiken vaten uit de streek van Bordeaux. Edward is een man van durf. “De hele reden waarom we een eigen brouwerij hebben gebouwd is om mooie volumes te kunnen maken, om te creëren én te experimenteren met melkzuurbacteriën en wilde gisten, maar ook met mango of Baskische rode pepers bijvoorbeeld.

Even uitzonderlijk als de creaties van Rolling Hills is het artwork. Alle bieren worden voorzien van prachtig gekleurde labels met uiteenlopende dieren. De onderschatte helden van de heuvels en beken. Een knipoog van de broers naar de streek, naar hun roots en de verwezenlijking van hun gedeelde droom. Geen toeval dus dat de pad de mascotte van Rolling Hills is. “De underdog hero van de Vlaamse Klei”, aldus Edward. Hun geduld en kennis, een stevige ontdekkingsdrang en een tikkeltje excentriciteit brachten de broers waar ze vandaag zijn. Aan het roer van een brouwerij met knowhow uit het verleden als bagage en een nieuwsgierige blik op de toekomst. Een succes. Want in enkele jaren tijd werden zowel de klassieke als zure bieren met bronzen, zilveren en gouden medailles op de World Beer Awards bekroond.