Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Roffel roffel…. Hier is Roode bier van Bierverbond

Geplaatst op zaterdag 10 juni 2023

Bierverbond is een tweede merk gestart: Roode bier. Wie of wat is Roode bier en vooral waarom is Roode bier? Sinds twee jaar brouwt Bierverbond de stedentrip-bieren in eigen brouwerij in Heemskerk. De installatie die ze daar hebben staan is fijn, maar klein. Eigenlijk te klein om genoeg bier te kunnen maken om de huur te kunnen betalen. Of de elektriciteitsrekening. Laat staan beleg op de boterham. De oplossing ligt voor de hand, capaciteit huren bij een grotere brouwerij. De huisstijl voorzien we van wat meer kleur en als verpakking kozen ze voor statiegeld-blik. En dat is dus Roode bier!

Huurbrouwen is vrij gebruikelijk in bierland. Zelfs grote brouwerijen waarvan je het wellicht niet verwacht doen het. Maar Bierverbond heeft daar toch wel een beetje moeite mee. “Als jullie ons zouden vragen: Brouwen jullie dat bier in jullie eigen brouwerij? Dan zouden we moeten antwoorden dat dat voor 1 van de 10 flesjes het geval is. Geen bevredigend antwoord.” Dus besloten ze de bieren die ze elders brouwen onder een andere naam uit te brengen. De huisstijl voorzien we van wat meer kleur en als verpakking kozen ze voor statiegeld-blik. En dat is dus Roode bier!

Wat bier betreft blijven ze dicht bij zichzelf. Ook onder het Roode-label zul je vergeefs zoeken naar een Blond, Tripel of IPA. Ze brouwen voor Roode dezelfde stijlen als je al kent van Bierverbond. Ze starten met Kölsch, Alt, Schwarzbier, Rauchbier, Vienna Lager en California Common.

En gelijk prijs!

Ieder jaar strijden Nederlands beste bieren in de Dutch Beer Challenge. Een vakkundige jury beoordeelt de inzendingen en deelt medailles uit aan de beste bieren in hun categorie. Ze wonnen zilver voor zowel het Schwarzbier als voor het Rauchbier! Dus met de kwaliteit van Roode bier zit het wel goed.