Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Rodenbach sluit 200ste verjaardag af met opendeurdag op 8 mei

Geplaatst op dinsdag 26 april 2022

Brouwerij Rodenbach was in 2021 tweehonderd jaar jong. Verschillende lockdowns dwarsboomden de festiviteitenagenda, daarom besliste de brouwerij de verjaardagactiviteiten te spreiden in tijd. Het jubileumjaar wordt op 8 mei met een bruisende opendeurdag voor bierliefhebbers afgesloten. De medewerkers van de Roeselaarse brouwerij gooien op zondag 8 mei de deuren van de brouwerij en de foederkelders open.

Rodenbach is uitgegroeid tot dé wereldreferentie in Vlaams roodbruin bier en wordt in binnen- en buitenland geroemd omwille van haar unieke smaak verkregen door rijping op één van de 294 legendarische eikenhouten foeders. Anno 2022 is Rodenbach springlevend, de brouw- en keldermeesters verenigen traditie en knowhow in innovatie. Dat kan men komen ontdekken op 8 mei. De brouwzaal is het startpunt van het parcours, het traject loopt verder via de gistingszaal en de moutast, vervolgens wandelt men door de indrukwekkende foederkelders. Hier voltrekt zich een maanden- en jarenlang rijpingsproces dat leidt tot de fruitige Rodenbach Classic, de meer complexe Rodenbach Grand Cru, de verfijnde Rodenbach Vintage evenals tot de afgeleide fruitbieren Rodenbach Fruitage, Rodenbach Alexander en Rodenbach Caractère Rouge.

VTI-vakmanschap hand in hand met Rodenbach

De foeders waarin Rodenbach maandenlang rijpt zijn essentieel in het brouwproces. Deze foeders worden nog steeds in de brouwerij vervaardigd en onderhouden. De idee ontstond om rond deze foeders een animatie te ontwikkelen. Omdat het VTI uit Roeselare het als haar opdracht beschouwt om technisch talent voor te bereiden op de toekomst en dit ook wil realiseren in dialoog met bedrijven zocht de brouwerij contact om het idee vorm te geven. Studenten van de houtafdeling vervaardigen drie mini-foeders die uit elkaar kunnen worden gehaald. Bezoekers kunnen het tegen elkaar opnemen om het snelst een foeder in elkaar te zetten. De buzzer, ook van VTI-makelij, die door de snelste deelnemer wordt geactiveerd, maakt het fun-element van deze contest compleet. Andere leerlingen zijn dan weer aan de slag om een ‘Rodenbach-Instagram-fotocorner’ te ontwerpen en te ontwikkelen. Beloftevolle talenten van eigen bodem, uit de afdelingen: elektriciteit, hout, mechanica, schilderen en decoratie, onder leiding van de vakbekwame VTI-docenten, creëren op deze manier een echte meerwaarde aan deze opendeur.

Smaken ontdekken

Bezoekers worden getrakteerd op een gratis degustatie aan de bar in de foederkelder of aan de FruitAge zomerbar waar ‘Djembé agogo’ voor de zuiderse sfeer zorgt. Tjop’s gekend van het programma ‘Mijn pop-up restaurant’ staat garant voor ‘Low and slow barbecue’. Heerlijke streetfoodgerechtjes serveert hij vanuit zijn originele foodtruck-trailer. De meeste creaties hebben maximum 16 uur in de smoker doorgebracht. Deze manier van bereiden is tijdsintensief, maar de smaak is uniek en niet te vergelijken met de klassieke bbq. Ook Glace Gatée uit Roeselare was enthousiast om mee te werken en ontwikkelde speciaal voor dit event Rodenbach FruitAge-ijs.

Attentie voor elke mama

Op deze Moederdag kan men de mama’s niet met lege handen naar huis laten gaan, voor hen voorziet Rodenbach een leuke attentie. Maar ook wie iets wenst te kopen wordt niet teleurgesteld. Dit jubileum werd door de brouwerij ingezet met de uitgave van het boek ‘Rodenbach schenkt en schrijft geschiedenis’ en met de lancering van Rodenbach Red Tripel Limited Edition. Het boek en de Rodenbach Red Tripel zijn naast een ruim assortiment bieren, geschenkverpakkingen en gadgets te koop in de Rodenbach S-HOP.