Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Rochefort Tripel Extra weer beperkt verkrijgbaar van de tap

Geplaatst op maandag 12 mei 2025

Rochefort Triple Extra is sinds begin mei weer beschikbaar op fusten en net als vorig jaar weer zeer beperkt verkrijgbaar. Afgelopen week is het eerste fust Rochefort Triple Extra aangeslagen bij Café Le Penseur in Middelburg. Er is een social media-post opgesteld door de brouwerij in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort (B). Deze social media-post is gemaakt voor de horecaondernemers die Rochefort Triple Extra op tap hebben dit jaar.

Rochefort Triple Extra is goudblond van kleur en heeft een dichte witte schuimkraag. Het wordt best geserveerd tussen 6 en 9°C om de subtiele citrus- en hoparoma’s, de complexe florale smaken en de heerlijke zachtheid tot hun recht te laten komen. Sinds 2024 kun je in enkele landen en op sommige trendy plaatsen het nieuwe blonde bier Triple Extra van het vat krijgen, weliswaar in bewust beperkte hoeveelheden. Lichtpaars is de kleur van vriendschap. Een logische keuze aangezien de lichte en fruitige Triple Extra van het vat het beste smaakt in het gezelschap van vrienden. Dankzij zijn intense frisheid en goudblonde kleur die aan de zon doet denken, is het ook een ideaal bier voor een zomers terrasje. Het bier kreeg een speciaal ontworpen glas mee met lichtpaarse badge en de vermelding 1920 – 2020, een verwijzing naar de geschiedenis van het eerste blonde bier in de abdij van Rochefort.

Rochefort is een trappistenbier dat in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy te Rochefort in de provincie Namen wordt gebrouwen. De cisterciënzerabdij voor nonnen werd in 1230 opgericht, maar rond 1789 vernield. De abdij werd in 1887 weer opgebouwd, en het eerste Rochefortbier werd rond 1899 gebrouwen. Het klooster werd gesticht in 1230 en de eerste schriftelijke verslagen over de brouwtraditie dateren uit 1595. In die tijd leefden de monniken volgens de regel van Sint-Benedictus, namelijk ‘Ora et Labora’: ‘bid en werk’. Volgens deze regel moesten ze een evenwichtig leven leiden waarin gebed en werk, en in het bijzonder het werk van hun handen, centraal staan. De monniken hielden zich daarom voornamelijk bezig met landbouw en mijnbouw: ze ontgonnen verschillende mineralen, voornamelijk lood en ijzer. Een legende vertelt zelfs dat ze hoopten om er goud te vinden. Die hoop was niet volledig ijdel, want door het graafwerk kwam de rivier de Tridaine uit de heuvel tevoorschijn; en als we de kenners mogen geloven, is het dit water dat het bier zijn unieke smaak geeft. Het goud was er dus wel, maar in een vorm die nog wat monastieke alchemie nodig had.

In 1952 ging de landbouw nog steeds achteruit. De monniken besloten daarop om de brouwerij te professionaliseren en zich volledig toe te spitsen op het brouwen. In 1960 zag een nieuwe brouwerij het levenslicht. De gebrandschilderde ramen en koperen vaten hebben de brouwerij wereldwijd beroemd gemaakt en haar de bijnaam ‘de kathedraal van het bier’ opgeleverd. Professor De Clerck en de abdij van Chimay hebben met hun kennis en waardevolle adviezen bijgedragen aan het project. In die tijd verschenen achtereenvolgens de Rochefort 6, 10 en 8, gebaseerd op bestaande recepten. In 2020 slaat de brouwerij een nieuwe weg in. Ze krijgt een gloednieuwe, hoogtechnologische brouwzaal. Een brouwjuweel dat technische expertise en optimalisatie van het productieproces combineert, volledig toegewijd aan de kwaliteit van bier. De brouwerij schaart zich ook achter de beweging voor duurzame ontwikkeling, beperkt haar water- en energieverbruik en produceert groene elektriciteit door zonnepanelen te installeren. Na 60 jaar trouwe dienst neemt de kathedraal van het bier afscheid. Ze zal enkel nog blijven bestaan als getuige van het brouwerfgoed van de abdij. Dankzij de nieuwe brouwzaal kan de brouwerij haar assortiment vervolledigen met de lancering van de Triple Extra, het enige blonde bier van Rochefort.