Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Rijksweg N278 dicht voor nog duurzamer Gulpener Bier

Geplaatst op maandag 4 november 2019

Dinsdagnacht 5 november gaat de Rijksweg N278 in Gulpen dicht. Gelukkig is er een goede reden: de nieuwe brug met leidingen van Gulpener wordt over de weg geplaatst. De brug is nodig om de verbinding tussen het nieuwe brouwhuis en de rest van de brouwerij mogelijk te maken. De constructie is 20 meter lang, bevat 14 leidingen en weegt 11.000 kilo. Het wordt een constructie met leidingen voor mout, bier en water over de weg. Kijkers hoeven niet te verdorsten, Gulpener zorgt voor een glas bier, thee, koffie en de beste vlaai van Gulpen.

Gulpener bouwt op dit moment een nieuw en innovatief duurzaam brouwhuis. Het is een prachtig project dat voortkomt uit de ambitie van Gulpener om in 2030 volledig fossielvrij bier te brouwen. De nieuwe hightech die daarbij komt kijken heeft ruimte nodig, en daarom moest het magazijn van Gulpener aan de overkant van de weg plaatsmaken. Veertien leidingen met brouwwater, mout, wort en koelwater verbinden het brouwhuis met de andere delen van de brouwerij. Je kunt dus straks onder je bier door lopen, fietsen of rijden.

Het programma:

21.45 – 22.00              Voorbereiding definitieve afzetting Rijksweg

22.00 – 22.30              Opstellen kraan en voorbereidende werkzaamheden

22.30 – 23.00              Hijsen en stellen kolommen

23.00 – 01.00              Hijsen en verankeren brugdeel

01.00 – 02.00              Afwerken en controleren

02.00 – 03.00              Kraan inklappen en afvoeren

06.00 – 07.00              Rijksweg weer vrijgeven voor verkeer

Rijksweg N278 en oprichter

De N278 is een historische weg. Napoleon liet hem aanleggen als onderdeel van de handelsroute tussen Brugge en Novgorod. Het stuk bij Gulpen was belangrijk tussen de grote steden Aken en Maastricht. Ondernemer Laurens Smeets besloot in 1825 zijn brouwerij direct aan de weg te vestigen, tussen de kerk en de kroeg in. Het bleek een briljante zet. De locatie maakte het transport van grondstoffen en bier gemakkelijk, en dorstige reizigers dronken zijn bier maar al te graag op. De keuze van Laurens zorgde ervoor dat Gulpener uitgroeide tot één van de belangrijkste biermerken in de regio.