Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Resultaten Brussels Beer Challenge 2020: ‘De Covid-editie’ bekend

Geplaatst op zaterdag 28 november 2020

De 9e Brussels Beer Challenge vond plaats in Brussel van 26 oktober tot 6 november met alle nodige veiligheidsmaatregelen en gezondheidsmaatregelen. Het niveau van de keurings- en proefomstandigheden was even hoog als bij de vorige edities, met juryleden die voornamelijk uit België afkomstig waren. Er waren 1.546 bieren in competitie. De resultaten zijn nu bekend. België behield zijn leiderschap met 79 onderscheidingen, gevolgd door de Verenigde Staten (31), Italië (30), Nederland (23), Brazilië (16), Frankrijk (13), Canada (10) en China (9). Alle winnaars staan op www.brusselsbeerchallenge.com/nl

Cijfers en trends 2020

•          ‘Brasserie Dupont’ (BE) wint de prijs voor de Beste Brouwerij

•          Het Beste Bier in de competitie is ‘Vriend of vijand’ van ‘Browar Rockmill’ (PL).

•          België behield zijn leiderschap met 79 onderscheidingen, gevolgd door de Verenigde Staten (31), Italië (30), Nederland (23), Brazilië (16), Frankrijk (13), Canada (10) en China (9).

•          De competitie wordt steeds internationaler met inzendingen uit 36 landen dit jaar, waaronder Australië, Zuid-Korea, Bolivia en Oekraïne.

•          NEIPA is de snelst groeiende categorie met 43 inzendingen.

•          De populairste categorieën zijn Belgische Tripel (71), Belgisch Witbier (46) en Herb & spice (44)

•          De categorieën ‘Alcoholvrij’ en ‘Laagalcoholisch’ zijn in volle opkomst.

Proefomstandigheden

De proeverij vond eind oktober en begin november plaats in de Becomev-degustatieruimte in Brussel. De veiligheid van de experts en helpers had de hoogste prioriteit. Het hoogste niveau van bescherming werd verzekerd door een uitgekiend hygiëneconcept: elk lid van het panel had zijn eigen individuele tafel. De grootte van elk panel was beperkt tot vier personen. De organisatoren van de Brussels Beer Challenge stelden een minimumafstand van twee meter tussen de tafels in en de maskers waren verplicht, behalve natuurlijk aan de degustatietafel, een mondkapje te dragen.

Panel

Het panel bestond uit ervaren en goed opgeleide juryleden. De kwaliteit kan ook worden toegeschreven aan de achtergrond van de juryleden: biersommeliers, gespecialiseerde journalisten, bierdistributeurs, barkeepers en brouwers, maar ook doorgewinterde bierliefhebbers. Allemaal beoordeelden ze de stalen tijdens een blinde proefsessie op basis van zintuiglijke criteria. Vervolgens bepaalden ze samen welke bieren in elk van de categorieën de top drie plaatsen zouden innemen.