Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Primeur: Rochefort Triple Extra straks ook van de tap

Geplaatst op zaterdag 3 februari 2024

Vanuit de horeca kwam veel vraag naar Rochefort-bieren op fust (tap). In eerste instantie gaat de brouwerij van Trappistes Rochefort nu de stap zetten met de blonde Triple Extra wiens frisheid ideaal is voor fustbier. Deze is te vinden in de horeca vanaf april en zolang de voorraad strekt in België en Nederland. Gezien de beperkingen die verband houden met de productiecapaciteit, zullen er elk jaar in het voorjaar 2000 vaten van 20 liter worden aangeboden. De Triple Extra van het vat zal aanzienlijk verschillen van de fles, met percentage van 7,6 % alc/vol in plaats van 8,1. Het zal niet worden hergist, zoals het geval is op fles.

Het eerste brouwsel van Rochefort Triple Extra kwam uit de tanks van de nieuwe brouwzaal bij de trappisten van Rochefort in september 2020. Dit bier onthult subtiele aroma’s van sinaasappel en hop, smaken van complexe bloemigheid en een rondheid die de meest veeleisende smaakpapillen zal bekoren. Het bier past uitstekend binnen de familie van Rochefort-bieren door het unieke karakter van de gist van de brouwerij, het subtiele evenwicht en de grote frisheid. Directie van de brouwerij en de monniken wilden echter gehoor geven aan een verzoek uit de horeca dat een Rochefort-bier van het vat wilde verkopen. “De liefhebbers zijn zeer veeleisend om de Rochefort 10 of zelfs de Rochefort 8 op de tap te hebben”, legt François Mathy, directeur van de brouwerij, uit. “In eerste instantie gaan we gaan de stap zetten met de blonde Triple Extra wiens frisheid ideaal is voor fustbier.” Dit wordt een geweldige primeur voor Rochefort. De Triple Extra is op de tap te vinden in de horeca vanaf april en zolang de voorraad strekt in België en Nederland. Gezien de beperkingen die verband houden met de productiecapaciteit, die nog steeds beperkt is, zullen er elk jaar in het voorjaar 2000 vaten van 20 liter worden aangeboden, behalve in de gemeente Rochefort, waar de trappisten zullen proberen het bier het hele jaar door beschikbaar te houden, omdat men de lokale economie wil ondersteunen. Distributie zal gebeuren via de gebruikelijke distributeurs. De Triple Extra zal aanzienlijk verschillen van de fles, met percentage van 7,6 % alc/vol in plaats van 8,1. Het zal niet worden hergist, zoals het geval is op fles. “We zijn heel blij met deze nieuwigheid, die geserveerd zal worden in een glas speciaal gewijd aan dit tapbier, met zijn paarse iconische kleur.

Innovaties

Al enkele jaren is Rochefort bezig met vernieuwing. Trappistenabdijen zijn al eeuwenlang pioniers op het gebied van brouwen, maar Rochefort heeft hard gewerkt deze laatste jaren. Het beste bewijs betreft de volledige modernisering brouwerijfaciliteiten, voornamelijk met de bouw van een nieuwe brouwzaal, operationeel sinds februari 2020. Deze nieuwe installatie vervangt de prachtige historische brouwzaal, bijgenaamd de ‘Kathedraal van het bier’, een juweel van de brouwkunst die te klein en te oud is geworden, maar de abdij houdt het in stand zoals het is en koestert het als een schat aan brouwerfgoed. Ook de creativiteit werd in het najaar van 2020 bekroond met de geboorte van een nieuw bier, de Triple Extra. Vóór de productie van de huidige Trappistes Rochefort 6, 8 en 10 in de jaren vijftig, brouwden de monniken in 1920 een extra sterke pils die vrij snel weer verdween. Honderd jaar later is een nieuwe Triple Extra blond bier ontwikkeld die in september 2020 op de markt is gekomen.