Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

PINT en Mitra publiceren uitslag Beste Bockbier Competitie van NL 2019

Geplaatst op dinsdag 29 oktober 2019

Op 28 oktober jl. zijn de winnaars bekend gemaakt van de Beste Bockbier Competitie van Nederland 2019. In totaal gingen tien brouwers met een eervolle vermelding naar huis. De uitreiking vond plaats tijdens de afsluiting van het StiBON Lustrum Symposium in het Mercure City Hotel in Amsterdam. Juryvoorzitter Derek Walsh reikte de prijzen uit. Zoals elk jaar zijn de ingezonden bokbieren ingedeeld in drie categorieën. 

Speciaal Bock

Allereerst werden de prijswinnaars in de categorie Speciaal Bock uitgereikt. De derde plek in deze categorie was voor Kraftbier – Goej Klèts. De tweede plek was voor Ebontree –  Ebon Smoked Bock. En de titel Beste Bock van Nederland in deze categorie werd gewonnen door Davo – Weizenbock.

Dubbelbock

Daarna werden de winnaars bekend gemaakt in de categorie Dubbelbock. Oftewel, bockbieren met meer dan 7,5% alcohol. Op de derde plek eindigden dit jaar twee bieren: Gulpener IJsbock en Texels Stormbock. De tweede plaats was voor SNAB – Ezelenbok en de eerste plaats ging naar Zuid-Hollandse Bierbrouwerij – Wout Dubbelbock. Daarmee is ZHB de verrassende maar terechte winnaar in deze categorie.

Bock

Tot slot, de traditionele bockbieren die ingedeeld zijn in de categorie Bock. De Rotterdamse Brouwerij Noordt eindigde op de derde plek. Het zilver ging naar Maximus Bock 7. En de winnaar in deze categorie won liefst voor de derde keer op rij het goud! Deze eervolle vermelding gaat naar D’n Ossebock van Muifelbrouwerij. Hiermee mag Muifel dus voor het derde jaar op rij zeggen dat zij het Beste Bockbier van Nederland zijn.

Jurydag en deelnemers

Dit jaar deden 67 brouwers mee aan deze competitie. Samen stuurden zij meer dan 85 bockbieren in die tijdens de jurydag op 18 oktober beoordeeld en gekeurd zijn door en vakkundige jury. De Beste Bockbier Competitie is geen verkiezing maar een objectieve keuring door biersommeliers, bierexperts, brouwers en bierkeurmeesters. Dankzij Bier Consumenten Vereniging PINT en Mitra drankenspeciaalzaken is de Beste Bockbier Competitie sinds vorig jaar terug van weggeweest. Ook dit jaar hebben PINT en Mitra deze verkiezing mogelijk gemaakt als sponsor en organisatoren van de competitie.