Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Pico Nova van BBP, meest bittere alcoholvrij bier van België

Geplaatst op maandag 11 januari 2021

Als je het gamma van non-alcoholische bieren verkent, kom je maar al te vaak terecht bij industriële producten, gestandaardiseerd, veel te gesuikerd en met een smaak die te wensen overlaat. Na het succes van Pico Bello vergroot men bij Brussels Beer Project het gamma met Pico Nova, een alcoholvrij bier met een stevige bitterheid, dat kan opboksen tegen de grote namen.

Bij BBP zijn ze bekend om hun passie voor het experimenteren met nieuwe stijlen en ingrediënten. Na vorig jaar het allereerste Belgische non-alcoholisch craftbier gelanceerd te hebben, werkten hun brouwers aan het recept van het jongste zusje van Pico Bello, met een bitter karakter, en volgeladen met hop.

Ze lieten zich inspireren door de West Coast IPA stijl – bieren die normaal meer dan 6% alcohol bevatten, stevig gehopt en met een mooi moutkarakter. Geen makkelijke uitdaging om deze stijl zonder alcohol te brouwen. Drie verschillende hopsoorten werden geselecteerd uit de Yakima-regio, uit het westen van de VS, om zo het bier een frisse bitterheid en een floraal, fruitig aroma te geven. Voor de mout werkten ze met maar liefst vijf verschillende soorten – met als resultaat een knaller met diepgang, die het vooroordeel dat alcoholvrije bieren weinig smaak hebben absoluut met de grond gelijk maakt.

Men staat er bij BBP absoluut op dat, net zoals bij Pico Bello, tijdens het brouwen geen industriële processen worden gebruikt om alcohol uit het bier te onttrekken – processen waarbij het bier massa’s vluchtige aroma’s verliest. Het tegendeel hier is waar, BBP heeft samengewerkt met De Proef om een alternatieve fermentatie op punt te stellen, met giststammen die fruitige esters aanmaken met een absoluut minimum aan alcoholproductie.

“Sober is the new drunk”

Tot voor kort hadden speciaalbieren voornamelijk een alcoholpercentage rond 7% – maar tijden veranderen, en geen enkel vast BBP-bier bevindt zich vandaag op dat niveau. BBP ziet een verandering in de manier waarop mensen bier consumeren – mensen zijn zich meer en meer bewust van wat ze willen drinken en leggen de nadruk op een actieve, gezonde levensstijl. Dankzij de opkomst van lichtere bieren wordt aan non-alcoholische bieren, waarop vaak wat op wordt neergekeken, een nieuwe dimensie gegeven, zowel door traditionele als craftbrouwerijen.

In België is vandaag 8% van de geconsumeerde bieren alcoholvrij, en alles ziet ernaar uit dat dit in de komende twee jaren boven de tien procent zal springen. Tournée Minerale komt er ook alweer aan met rasse schreden – een evenement dat elk jaar een groot succes is, met bijna één op vijf Belgen die meedoet. Dit jaar staat één ding al zeker vast – zowel de keuze en de kwaliteit lopen in stijgende lijn. We denken misschien nog steeds aan zwangere vrouwen en BOB chauffeurs als hét doelpubliek voor alcoholvrij bier, maar de realiteit is dat de afgelopen jaren meer en meer mensen zich laten verleiden, niet in het minst de ‘millennial’-generatie. BBP kan rekenen op een gevarieerd, eclectisch en avontuurlijk publiek, op zoek naar spannende smaken in plaats van enkel maar alcohol. Met dit breed publiek en de motivatie om het gamma van alcoholvrije bieren te verkennen is het maar wat vanzelfsprekend dat we hen kwaliteitsvolle keuzemogelijkheden kunnen aanbieden.

Reeds beschikbaar, en snel in de winkelrekken

In de e-shop (http://shop.beerproject.be) en in de brouwerij op de Dansaertstraat is Pico Nova al te verkrijgen. Daarnaast kunnen jullie het binnenkort vinden in de rekken van Delhaize, en bij de betere bierspeciaalzaken. Ideaal om de overdaad van de feestdagen door te spoelen, en komt zeker van pas voor wie Dry January aan de goede voornemens had toegevoegd. 

Brussels Beer Project

Brussels Beer Project is een project dat samenwerking en cocreatie op de eerste plaats zet, om zo platgetreden paden te verlaten en een frisse wind te laten waaien door de Belgische biercultuur. Hun eerste bier, Delta IPA, werd door de volgers en fans van het eerste uur verkozen in 2013. Vandaag brouwen ze bijna vijftig verschillende bieren per jaar in hun experimentele brouwerij in de Dansaertstraat, en zijn ze knal in het midden van de constructie van hun nieuwe brouwerij te Anderlecht, die vanaf eind 2021 in gebruik genomen wordt.