Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Pampus Saison en Lebowski Tarwe Tripel ‘Entree Huisbier van het Jaar’

Geplaatst op zaterdag 4 juni 2022

Voor het eerst sinds 2019 ging horecamagazine Entree weer op zoek naar het ‘Huisbier van het jaar’. De winnaars zijn Paviljoen Pampus (Muiden) met Pampus Saison in de categorie licht en Grand Café Lebowski (Utrecht) met Tarwe Tripel in de categorie zwaar.

De vorige editie van de ‘Huisbier van het Jaar’-verkiezing was in 2019, die van 2020 en 2021 vervielen als gevolg van de coronacrisis. Op 31 mei jl. kon er eindelijk weer worden gejureerd, opnieuw bij brouwerij Maximus in Utrecht. Er werd geproefd in de categorieën licht (tot 6,5%) en zwaar (6,5% alcohol en meer). Twee jury’s gingen aan de slag om een top 3 te selecteren. De jury ‘zwaar’ bepaalde de ranking in de top 3 van de categorie licht en andersom. De best scorende bieren zijn dus door alle acht juryleden geproefd.

Winnaar licht: Pampus Saison

In de categorie licht won Pampus Saison, gebrouwen door Pontus Brewing. Jurylid Jan Machiel van Bragt: “Een doordrinkbaar bier met het karakter van een saison. Het is in balans; dit bier maakt je trots.” “Hoppig en fris”, vindt Piet Tuinema. Jurylid Nathan Hak vindt het een kruidig en droog bier, een echte saison, hoewel hij in het hoparoma wat meer citrus zou willen terugvinden. Stephanie Verkerk spreekt van een smaakvol, fris en kruidig, funky bier met een klein zoetje. De andere jury, die zich over de top 3 van de categorie licht boog, vindt dit een originele keuze als bierstijl en vindt het een fris en zeer doordrinkbaar bier. “Een terechte winnaar.”

Winnaar zwaar: Tarwe Tripel Lebowski

In de categorie zwaar werd de Tarwe Tripel van Grand Café Lebowski (Utrecht) de winnaar. Het bier is gebrouwen door vandeStreek Bier, eveneens uit Utrecht. Jurylid Gery Uijtenhaak ervaart een goede kruidigheid uit de gist en vindt dit bier het juiste tripelkarakter hebben in de nasmaak, met een droge finish. Ton Vergeer vindt de smaak beter dan de geur. Hij ervaart in de nasmaak iets van karamel. Puck Kerkhoven is enthousiast. “Fijne CO2, weinig zoet en mooie hopbitters in de nasmaak. Hier bestel ik er nog wel eentje van.” De jury die vervolgens de selectie van de categorie zwaar mocht omzetten naar goud, zilver en brons, spreekt van een doordrinkbare, mooie tripel die goed in balans is. “Een goede tripel. Hij heeft smaak uit de gist, een geur van witbrood met abrikozenjam”, vindt Nathan Hak. Mooi fruitig, volgens de jury. “De balans tussen suikers en bitters is goed.”

Zilver en brons

In de categorie licht kreeg Kuuks Blond van Tapperij Kansas in Cuijk zilver. Deze blond is gebrouwen door Wilskracht Stadsbrouwerij in Ravenstein. Brons was er voor de American Pale Ale (APA) Dutch Eagle, het huisbier van Proeflokaal Arendsnest (Amsterdam), gebrouwen door Morebeer Brewing in samenwerking met Poesiat en Kater. Door de hoge kwaliteit van de inzendingen selecteerde de jury van de categorie zwaar vier bieren, waardoor er twee met zilver werden onderscheiden. De Duivelsbock van kasteel Engelenburg in Brummen en het Broederenklooster in Zutphen kenmerkt zich door de toevoeging van zes soorten peper. De ondernemers hebben het bier zelf gebrouwen bij de Bronckhorster Brewing Company. Mikkie = Cattivella Imperial Crème Brûlée stout (9,5%, het zwaarste bier van deze editie), het huisbier van Mikkeller at Morebeerin Amsterdam en gebrouwen door Morebeer in samenwerking met Poesiat & Kater, kreeg ook zilver. Leerhotel het Klooster uit Amersfoort zond de honingtripel AKKA Bij-drage in en kreeg brons. Het is gebrouwen door de Hobby Brouw Studio in De Bilt. AKKA staat voor Amersfoorts Kruisheren Klooster Abdijbier.