Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Pajotse brouwerij Vrijstaat Vanmol en Alvinne vallen opnieuw in de prijzen

Geplaatst op maandag 21 november 2022

Op 21 november jl. werd op vakbeurs Horeca Expo in Gent de resultaten bekendgemaakt van de Brussels Beer Challenge 2022. Erwin Vanmol (55) en Jan Panneels (21) van Vrijstaat Vanmol mochten er een zilveren medaille in ontvangst nemen voor hun bier Bloedarend. Het Pajotse duo maakte dit rood speciaalbier samen met Glenn Castelein van brouwerij Alvinne. Deze zogenaamde Belgian Raw Ale is een echt prijsbeest. Bloedarend won namelijk al goud op de Frankfurt International Beer Trophy en zilver op het Concours International de Lyon in Frankrijk.

Brouwer Erwin Vanmol: “Raw Ales zijn nieuw in België. Bij het brouwen van het wort wordt in tegenstelling tot bij andere bieren het kookpunt niet bereikt. Voor onze Bloedarend gingen we niet hoger dan 88° Celsius. Deze brouwmethode, die teruggaat tot de vroege middeleeuwen, zorgt in combinatie met een speciale gist voor een verrassend fris en fruitig resultaat.”

In totaal wisten Erwin en Jan dit jaar al 8 prijzen bijeen te sprokkelen op internationale bierwedstrijden. In Lyon wonnen ze naast het zilver voor de Bloedarend ook de prestigieuze Médaille d’Or voor hun Gronckel Quadrupel, en op de iBeerian Awards in Portugal werd elk van hun vier Gronckel-bieren beloond met een award.

Vrijstaat Vanmol werd in mei 2016 opgericht door cartoonist Erwin Vanmol. Al gauw kwam de toen 15-jarige Jan Panneels hem regelmatig een handje helpen. Een jaar later werden ze vennoten. Hun Gronckel-assortiment omvat op dit ogenblik de Blond, de Tripel, de Quadrupel en de Janimal. Daarnaast brouwen Jan en Erwin ook zogenaamde Belgian Raw Ales, zoals Bloedarend en Nørse Man. De Gronckel-bieren zijn verkrijgbaar in de betere cafés, drankenhandels en buurtsupermarkten van het Pajottenland.