Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Othmar Bierbrouwerij opent de eerste bierspa van Nederland

Geplaatst op woensdag 22 juni 2022

Na enkele jaren van voorbereiden en bouwen is het einde in zicht. De bierspa en het hotel van Othmar Bierbrouwerij in Ootmarsum opent op 1 juli haar deuren voor bezoekers. Op 15 juli is er een feestelijke opening voor pers, relaties en andere bekenden. Eigenaren Dirk Heupink en Bart Nijhuis kunnen niet wachten. Heerlijk dompelen in een geurend bad van warm water met hop-, gist- en moutextract, onder het genot van een versgebrouwen biertje.

Vanaf juli kan het in de eerste bierspa van Nederland. “Een spa, maar dan wat specialer. We hebben massagestoelen, hot tubs, sauna’s, stortdouches en dompelbaden. Alle grondstoffen die wij in ons bier verwerken (water, mout, hop en gist) zitten ook in het bad. Goed voor de huid en het haar!” Naast alle wellness-faciliteiten beschikt de spa ook over een tap. Bezoekers kunnen die onbeperkt gebruiken. “Eén ding staat dus vast: je verlaat de bierspa als herboren”, lachen de twee.

Totstandkoming

Hoe de twee op het idee kwamen? “Tijdens een weekend in Tsjechië bezochten we voor het eerst zelf zo’n bierspa. We hadden niet verwacht dat het zo’n leuke activiteit zou zijn”, vertelt Dirk. “Eigenlijk dachten we meteen al: wat zou het gaaf zijn om dit ook bij ons te realiseren”, vult Bart aan. Toch bleef het een tijdlang alleen bij dromen. “Tot we de ideeën voor een derde gebouw bij ons op het terrein toch concreter gingen maken, omdat het bleef knagen. Naast een hotel zou een bierspa een mooie toevoeging zijn aan Othmar én aan toeristisch Ootmarsum. En we hadden er de ruimte voor op ons terrein!”

Onderscheidend

“Om inspiratie op te doen bezochten we meerdere bierspa’s in Europa. We merkten al snel dat veel van deze spa’s zich focussen op stellen. Vier personen is vaak wel de max. Dat wilden wij anders doen”, zegt Dirk. “Bij ons is ruimte voor twee tot 36 personen. Bier- en spaliefhebbers, maar eigenlijk gewoon voor iedereen. Het is een leuke activiteit voor vriendengroepen, collega’s, families. En natuurlijk ook gewoon voor stellen die de rust opzoeken. Je kunt dan in ons hotel komen logeren, genieten van al het moois dat Ootmarsum te bieden heeft en ‘s avonds relaxen tijdens een bezoekje aan de bierspa. Een perfecte activiteit het hele jaar door.”

Hotel

Ook met het hotel onderscheidt Othmar zich van anderen in de omgeving. “Alle kamers krijgen een eigen specifiek ‘bier-thema’. Zo hebben we een Koning Othmar kamer: de meest luxe in ons hotel. Die leent zich bijvoorbeeld perfect als bruidssuite.” In totaal zijn er straks twaalf hotelkamers, allemaal met eigen thema, kleuren en sfeer. “Gasten kunnen ‘s avonds een hapje eten bij Gasterij Oatmössche, een paar meter verderop. In de ochtend schuiven ze aan bij het ontbijt in het ‘proeflokaal’ van het hotel. En voor vertrek kunnen ze nog een souvenir halen in onze Othmar Shop. Een totale Othmar-beleving dus!”

Ontspannen onder het genot van een biertje

De brouwers gaan het hotel en de bierspa niet zelf runnen. “Bierbrouwer blijf bij je leest. We zijn zelf druk genoeg met onze brouwerij. En dit is natuurlijk een heel andere tak van sport. Daarom hebben we ervaren personeel aangenomen voor het hotel en de bierspa,” vertelt Dirk. Inmiddels is de laatste fase van de bouw ingegaan. In juni gaan de brouwers proefdraaien voor vrienden en familie en in juli gaan de deuren open voor gasten. “We zijn er zo lang mee bezig geweest dat het echt even goed gevierd mag worden.” Daarom staat op 15 juli de officiële feestelijke opening van het hotel en de bierspa gepland voor de pers, allerlei relaties en andere bekenden. “We hebben er ontzettend veel zin in om Nederland kennis te laten maken met het fenomeen bierspa!”

Overnachtingen in het hotel en arrangementen voor de bierspa zijn te boeken via www.othmar.eu.