Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Oproer en Karel 5 lanceren IJzerhard bier

Geplaatst op donderdag 23 augustus 2018

Brouwerij Oproer en Karel 5 slaan de handen in één om Utrecht en omstreken te verassen met een nieuw biertje. De collab tussen de twee Utrechtse partijen
levert smaakvolle sensaties op.

Verveine uit eigen tuin
‘IJzerhard’ heet het bier van Oproer en Karel 5, dit is een andere benaming voor het kruid verveine. Samen met water, mout, hop en gist, is verveine het unieke 5
e ingrediënt van het bier. Vito Reekers, Chef de Cuisine van Restaurant Karel 5, kwam met het idee om dit kruid te gebruiken. Oproer houdt wel van een uitdaging en heeft geëxperimenteerd met dit bijzondere ingrediënt. Van de verveine uit de kruidentuin van Karel 5 is een thee gemaakt, wat de basis vormt voor deze frisse IPA.

IJzerhard IPA
De naam IJzerhard is niet alleen gekozen vanwege de verveine, maar ook doordat de naam past bij de historie van het kloostercomplex uit 1348 waar Karel 5 tegenwoordig in is gevestigd. Eeuwen geleden werd hier ook al bier gebrouwen door ridder-broeders. Zij vonden het drinken van bier betrouwbaarder dan het drinken van water. Het bier lag opgeslagen in de tongewelven, dit zijn nu de zalen Caves Caroli. In deze zalen zal op 9 september het bier worden gelanceerd. Voor de hedendaagse ridders is het bier verkrijgbaar bij Karel 5, Oproer en diverse slijters en andere horeca zaken in Utrecht.

Karel 5 special
Van 20 augustus tot en met 8 september kan het bier met een bijpassend gerecht in Restaurant Karel 5 geproefd worden. Bij ieder menu geniet men van een extra gang; een heerlijke bier-spijs combinatie. Voor meer informatie en reserveren, ga naar www.karel5.nl/ijzerhard.