Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Ook Brouwerij Jopen gaat ‘alcoholarm’ met Jopen Non IPA van 0,3%

Geplaatst op woensdag 24 oktober 2018

Craft brouwerij Jopen brengt dit najaar een 0,3% India Pale Ale uit. Jopen Non IPA is het eerste alcoholarme craft bier van brouwerij Jopen. De Haarlemse brouwer biedt daarmee consumenten de mogelijkheid om een alcoholarm alternatief te drinken. Jopen Non IPA is op fles verkrijgbaar bij Albert Heijn, Sligro, Mitra drankenspeciaalzaken, diverse horecagelegenheden en de locaties en de webshop van Jopen.

Helft bierdrinkers gaat voor minder alcohol
Volgens het Nationaal Bieronderzoek 2018 kiest bijna de helft van de bierdrinkers wel eens bewust voor bier met minder alcohol. “Alcoholarm en alcoholvrij bier is ongekend populair. Er bleek veel vraag vanuit de markt naar een alcoholarm bier van Jopen”, licht commercieel directeur Lydian Zoetman van Jopen toe. “Daarom namen onze brouwers de proef op de som. Een smaakvol craft bier was ons streven. Uiteindelijk is voor het biertype India Pale Ale gekozen.” De IPA’s van Jopen getuigen van kwaliteit. In april 2018 bleek Jopen voor het vierde jaar op rij prijswinnend in de IPA-categorie tijdens de Dutch Beer Challenge. Daarnaast valt Jopen Mooie Nel IPA veelvuldig in de prijzen. Zo werd de IPA in augustus 2018 Country Winner in de categorie ‘IPA American-style’ tijdens de World Beer Awards.

Tropische fruittonen
Door te experimenteren is een manier gevonden om een alcoholarm bier te brouwen. “Dankzij een speciale gist, die zo min mogelijk alcohol produceert, heeft het bier het karakter van een bovengistend craft bier gekregen”, aldus algemeen directeur Michel Ordeman. “Jopen Non IPA bevat 0,3% alcohol en wordt daarom als alcoholarme drank gezien. Deze IPA is gebrouwen met de drie brouwgranen die al sinds de middeleeuwen in Haarlem worden gebruikt: gerst, tarwe en haver. De smaak is perfect in balans. De hopsoorten zorgen voor tonen van tropisch fruit. Het bier is aromatisch hoppig met een mooie bitterheid, zoals je van een IPA verwacht.”

Op fles verkrijgbaar
Jopen Non IPA wordt op fles uitgebracht. De naam Non en het zwart-witte label is volgens Jopen een knipoog naar kloosterzusters. “De naam verwijst naar de thuisbasis van het Jopenbier, de Jopenkerk waar wij sinds 2010 ons hemelse bier brouwen”, legt Michel Ordeman uit. Jopen Non IPA is op fles verkrijgbaar bij Albert Heijn, Sligro, Mitra drankenspeciaalzaken, diverse horecagelegenheden en de locaties en de webshop van Jopen.