Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Onthulling van het bier ‘Vrij Leven’ door brouwerij Hert Bier

Geplaatst op maandag 16 maart 2020

Heel Nederland staat stil bij de bevrijding 75 jaar geleden. Zo ook in Putten, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een ingrijpende razzia is gehouden. Om deze vrijheid te vieren komt de Veluwse brouwerij Hert Bier met een speciaalbier onder de naam ‘Vrij Leven’. Het bier is ontwikkeld naar een idee van Stichting ‘Samen Verder Putten’ en in samenwerking met Heinen Delfts Blauw.

Hert Bier heeft gekozen voor een speciaalbier om de vrijheid te vieren onder de naam ‘Vrij Leven’. Eén van de eigenaren is Marcel van Pijlen: “Een logische keuze, want alle bieren van Hert Bier dragen het woord ‘Leven’ in hun naam. ‘Vrij’ verwijst naar de manier van leven die vandaag in Nederland als heel gewoon ervaren wordt, maar waar 75 jaar geleden hard voor gevochten is.” Logisch dat de inhoud van het flesje Oranjebier is, een Amberbier, met een warme oranje kleur en een krachtige afdronk. 

Stichting ‘Samen Verder Putten’ zoekt constant naar manieren om de oorlogsgeschiedenis van Putten door te geven aan de nieuwe generatie. Daarbij wordt er ook gekeken naar samenwerkingen met lokale ondernemers om nieuwe producten te ontwikkelen die een verhaal vertellen over deze geschiedenis. Het idee voor dit speciale bier kwam van Erik van de Poll, hij vertelt namens de Stichting: “Het is belangrijk dat we ons blijven realiseren hoe bijzonder vrijheid is. Geweldig dat twee ondernemers uit Putten hun krachten bundelen.” Hert Bier heeft het speciaalbier ontwikkeld en heeft Heinen Delfts Blauw gevraagd om hiervoor een bierfles te ontwerpen.

Heinen Delfts Blauw heeft haar hoofdkantoor in Putten zitten en is als typisch Nederlands ambachtsbedrijf een goede match voor een samenwerking met Hert Bier. Op het flesje van ‘Vrij Leven’ staat een springend hert afgebeeld. Het hert is een symbool van Putten en zijn sprong staat voor vrijheid. De Delftsblauwe accenten in het ontwerp verwijzen naar een typisch Nederlands erfgoed. Ook heeft Heinen Delfts Blauw een bierpul van aardewerk met hetzelfde ontwerp erop gemaakt, als speciale uitgave. Eigenaar Jorrit Heinen: “Prachtig om te zien hoe samenwerkingen leiden tot een nieuw product, niet alleen de samenwerking tussen Heinen Delfts Blauw en Hert Bier, maar ook die van Stichting ‘Samen Verder Putten’. En dat de deelnemers van Stichting ‘Grensverleggende Talenten’ uit Putten ook nog hun bijdrage leveren bij het afvullen van de flesjes, maakt dat dit product niet alleen commercieel maar ook sociaal maatschappelijk bijdraagt.” Het speciaalbier komt 23 maart op de markt en is verkrijgbaar bij lokale afnemers in Putten, maar ook via afnemers in de regio en zelfs in de rest van Nederland.