Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Oestersteken met Oesterstout van Scheldebrouwerij

Geplaatst op donderdag 23 september 2021

Op de eerste dag van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam 2021 vond de grote finale van zowel het Nederlands als het Belgisch Kampioenschap Oestersteken plaats. Voor de tweede keer sinds 2019 was Scheldebrouwerij trotse sponsor hiervan. Op maandag 20 september streden maar liefst twintig deelnemers om de felbegeerde titels. Aan de zalige Oesterstout de eer om het spektakel te voorzien van een craft beer tintje.

Scheldebrouwerij completeerde het evenement met hun befaamde Oesterstout als hemelse begeleider van deze schitterende schelpdieren. Oesterstout (8,5%) is een unieke, Belgische stout die tijdens het brouwproces verrijkt wordt met zeekraal en lamsoor. Hierdoor krijgt het bier zijn kenmerkende, subtiel zilte toets en combineert hij – bijna als vanzelfsprekend – zo zalig met oesters. Klassieke krachtpatser Zeezuiper (tripel 8%) en de frisblonde Strandgaper (6,2%) stonden ook op het menu.

De deelnemers, afkomstig uit verschillende steden en werkzaam in verschillende viswinkels en visrestaurants, openden in een zo snel mogelijke tijd 30 platte Zeeuwse oesters op de meest vakkundige manier. De jury beoordeelde het plateau met oesters niet alleen op snelheid, maar ook op aanwezigheid van gruis, cut meat, presentatie en schoonheid van het plateau. De Nederlandse winnaar dit jaar was Peter Oreel en Freek Albregts pakte de Belgische titel. De jury was onder de indruk van het zeer hoge niveau oestersteken dit jaar.

Piet Janssens richtte 28 jaar geleden met Europa Culinair het kampioenschap Oestersteken op met als doel de jonge generatie te motiveren om beter en mooier oesters open te steken en de kwaliteit en beleving van het oestersteken in Nederland en Belgiƫ te verhogen. Dit jaar was het evenement voor het eerst op Gastvrij Rotterdam, voor het negende jaar op rij georganiseerd door Het Wijntheater met de bevlogen Barend Havenaar en Barbara Verbeek aan het roer.