Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Norbertijnen in Heverlee gaan na 230 jaar opnieuw bier brouwen

Geplaatst op vrijdag 8 februari 2019

De Norbertijnen van de Abdij van Park in Heverlee gaan op kleine schaal opnieuw enkele artisanale bieren brouwen, zo meldt het Belgische Nieuwsblad. Ze gaan daarmee terug naar een eeuwenoude traditie die op het einde van de 18e eeuw bij de Franse revolutie abrupt werd afgebroken toen de abdij gesloten werd. De eerste brouwsels kunnen wellicht al in de maanden mei of juni geconsumeerd worden.

Naar aanleiding van de restauratiewerken in de abdij is het idee ontstaan om de brouwactiviteiten opnieuw op te pakken. De microbrouwerij zal geïnstalleerd worden in een gedeelte van het gastenkwartier. Pater Filip Noël richtte hiertoe de cvba Braxatorium Parcensis (Bra-Pa) op. Het is volgens Noël momenteel nog onduidelijk welke bieren er gebrouwen zullen worden en onder welke naam. Men bestudeert momenteel nog recepten en in de traditie van vroeger zullen vooral producten gebruikt worden die in de omgeving van de abdij gewonnen worden. ‘Quirinis’, dat verwijst naar een heilige wiens relikwieën in de abdij begraven liggen, is een mogelijke naam voor het bier. Het is bovendien een heilige die aanroepen wordt voor een goede oogst en natuur. Om de nodige werken te kunnen uitvoeren sluit de cvba Bra-Pa een samenwerkingsovereenkomst met de stad Leuven, die met het oog op de uitvoering van de restauratiewerken momenteel erfpachthouder is van een groot deel van de abdij.

Parkbier

De paters van Abdij van Park hebben nu ook al een bier, Park, dat gebrouwen wordt in Ierland in een exclusiviteitscontract met Aldi. Maar nu gaan ze dus ook in de abdij zelf brouwen. Zowat elke abdij had ooit haar eigen brouwerij en dat was ook zo bij de norbertijnen in de Abdij van Park. Als de Abdij van Park uitpakt met een eigen bier, dan hebben drie van de vier Leuvense abdijen hun eigen lokale bier. Er zijn al een Keizersberg en een Grand Cru Vlierbeek, al worden die niet in de abdij zelf gebrouwen. Benieuwd wanneer ook die vierde abdij – Sint-Geertrui – haar eigen bier gaat brouwen…