Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Noordt Lagerlab X Beerwulf

Geplaatst op woensdag 13 mei 2020

De Rotterdamse Brouwerij Noordt lanceert samen met online bierwinkel Beerwulf een nieuw experiment: Noordt LagerLab. Daarin brouwt oprichter en brouwmeester Peter Rouwen met zijn team klassieke Belgische bieren met ondergist. Bijzonder, want deze Belgische bierstijlen zijn beroemd geworden mede omdat ze allemaal van hoge gisting zijn. In totaal brouwde Noordt zes ondergistende bieren: een Enkel, een Blond, een Dubbel, een Scotch Ale, een Tripel en zelfs een Quadrupel.

Daarnaast kent ondergist behoorlijk wat uitdagingen, die uiteraard niet uit de weg zijn gegaan. De lijfspreuk brouwerij Noordt luidt niet voor niks: “Als je jezelf niet wil verbeteren, kun je beter wat anders gaan doen.” In totaal brouwde Noordt zes bieren: een Enkel, een Blond, een Dubbel, een Scotch Ale, een Tripel en zelfs een Quadrupel, allemaal ondergistend. Peter is zeer te spreken over het resultaat: “De grootste uitdaging waar we tegenaan liepen was om de biertypen zo origineel mogelijk te houden. Ze moesten dus wel naar die Belgische klassiekers smaken en dat was echt ontzettend moeilijk om dat van tevoren te kunnen voorspellen of dat zou lukken. Maar Het experiment is echt geweldig geslaagd, dat kan ik wel zeggen.”

De pure smaak van bier
Peter blijkt al lang met dit idee rond te lopen: “Tijdens mijn studietijd in Gent moest ik een lager maken en die leraar vond dat heel goed. Als brouwerij hebben wij ook een grote voorkeur voor ondergistende bieren, omdat het hele mooie smaken naar voren brengt. Ik vind die pure bier smaak die deze gist voortbrengt het allermooiste. Ook lijkt het mij interessant om eindelijk eens echt proeven wat die gisten eigenlijk in die klassieke Belgische bieren doen.” De samenwerking met Beerwulf heeft een belangrijke rol in dit hele experiment gespeeld: “Omdat zij de draad hebben opgepakt om dit met ons uit te brengen. Het is voor ons alleen maar een geslaagd experiment als heel veel mensen het kunnen proeven. Dan moet je een platform hebben waar heel veel mensen dit kunnen bestellen en dat je over een heel groot gebied ook liefhebbers kan enthousiasmeren voor dit experiment.”

De zes klassiekers die het brouwteam van Brouwerij Noordt op ondergistende wijze heeft gebrouwen, zijn vanaf 22 mei exclusief te koop bij Beerwulf.com. Het Noordt LagerLab pakket bevat twaalf bieren (2 per biertype) voor €39,99. De etiketten zijn geheel in lijn van de unieke huisstijl van Noordt. Een pakket met twaalf Belgische klassiekers dus voor fans van Belgisch bier en echte bierliefhebbers die dit experiment wel eens willen proberen. De flessen zijn overigens ook los te bestellen. Tip: Perfect cadeau voor de bierliefhebbende vaders voor vaderdag. Bestel snel, want op = op. Door de huidige Covid-19 situatie kan de levertijd langer zijn dan normaal.

Luister ook naar de Bierradio Brewpod podcast

Op 24 april waren Peter Rouwen en Nathan Hak van Beerwulf te gast in de podcast Bierradio BrewPod van Bierradio.nl en spraken over LagerLab. Luister hier de podcast.  Bovendien is er een uitgebreid interview met Peter Rouwen te lezen over Noordt Lagerlab in de 10e editie van Brouw! magazine (zie www.brouwmagazine.nl).