Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Noordt brouwt klassiekers ondergistend

Geplaatst op zondag 5 april 2020

Peter Rouwen van Brouwerij Noordt legde de brouwerij en dag na de aankondiging van de horecasluiting meteen stil.  “We gaan dit wel overleven”, zegt hij met Rotterdamse nuchterheid. Maar liever praat hij over een uniek nieuw project: Rouwen maakte van zes klassieke bovengistende bierstijlen een ondergistende variant in samenwerking met Beerwulf. Liefhebbers moeten nog even geduld hebben.

Druppel op een gloeiende plaat

Net als zoveel andere brouwers begon Peter Rouwen kort naar de horecasluiting met bierverkoop aan particulieren. Wie bestelt krijgt het bier thuisbezorgd in Groot-Rotterdam. Inmiddels zijn de bieren voor heel Nederland beschikbaar via bezorgdiensten. “Maar het is een druppel op een gloeiende plaat”, legt Rouwen uit. “Je kan er de huur nog niet van betalen”. Hij is zeer tevreden over de ondersteuning vanuit Nederlandse Brouwers, waarvan hij eind vorig jaar lid werd. “Meteen na de verklaring van Rutte hadden we een conference call. Dat was goed geregeld.” Maar hij is ook nuchter. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Natuurlijk kan je online gaan verkopen en van alles bedenken, maar ik heb er destijds voor gekozen voornamelijk via de horeca te leveren dus ik krijg nu grote klappen. Andere brouwers verkopen ook nog wel via bepaalde slijterijen, dus daar loopt het nog een beetje door.” Wie Rouwen kent, weet dat hij ook een uitgesproken mening heeft over huurbrouwers. “Die kunnen ook wel gaan klagen maar in feite handelen die vanuit een woonhuis en hebben ze misschien een beetje biervoorraad. En zij zeggen nu tegen de brouwers die voor ze brouwen: sorry ik annuleer mijn orders. Maar brouwers zoals wij, met personeel op de loonlijst en met een investering in apparatuur, krijgen het nu flink voor onze kiezen.”

BrewDog Bar

Maar Rouwen is er de man niet naar om te blijven klagen. Een project waarbij hij ook betrokken is, de stadsbrouwerij van Thoms in Rotterdam die binnenkort onderdeel is van BrewDog Bar Rotterdam, ligt ook stil. Normaal gesproken zou de BrewDog Bar in Rotterdam rond deze tijd geopend zijn. “Het is nog niet duidelijk wat BrewDog precies wil met die brouwerij, maar we gaan er wel brouwen en waarschijnlijk ben ik daarbij betrokken. Het zou kunnen dat daar allerlei collabs met BrewDog gebrouwen gaan worden.”

Verrassing

Terwijl brouwerij Noordt stilligt, zit er in de lagertanks een grote verrassing. Samen met online bierverkoper Beerwulf, heeft Peter Rouwen een uniek project opgezet: bovengistende klassiekers ondergistend brouwen. Voor wie niet brouwtechnisch onderlegd is, een korte uitleg. Decennialang was pils vrijwel de enige biersoort die in Nederland verkrijgbaar was. Pils is een ondergistend bier en dat betekent dat gistcellen bij lage temperaturen hun werk doen. Het is een moeilijke stijl om te brouwen. Een fris, helder en clean bier zonder veel aroma’s. Nog altijd de mest gedronken biersoort in Nederland. Sinds een aantal jaren zijn naast pils ook andere klassieke biersoorten weer populair geworden in Nederland, vooral veel Belgische zoals de dubbel, de tripel, en de blond. Dat zijn bovengistende bieren. De gistcellen doen hun werk bij hogere temperaturen en bij deze bieren komen veel aroma’s vrij. Deze bieren vragen minder productietijd dan de ondergistende bieren die vaak lang moeten ‘lageren’; een opslag bij lage temperaturen.

Klassiekers nu ondergistend

Wat Rouwen nu heeft gedaan is van zes klassieke bovengistende bierstijlen een ondergistende variant gemaakt. “Ik heb het uitgezocht, maar volgens mij is dit nog nergens ter wereld gedaan. Ik heb er zes gebrouwen: naast de blond, de dubbel en de tripel ook een enkel, een brown ale en een quadrupel.” Een ‘enkel’ is bier zoals de brouwende kloosterlingen zelf drinken, ook wel refterbier genoemd, zoals Westmalle Extra. Deze bieren zijn meestal niet verkrijgbaar buiten het klooster, hoewel de Chimay Dorée een uitzondering is. Over de quadrupel als klassieke biersoort is discussie. La Trappe introduceerde de term quadrupel  in 1991 en veel brouwers volgden,  maar volgens sommigen is het geen aparte biersoort, maar een barley wine, die een andere naam kreeg. Hoe dan ook, overal ter wereld maken brouwers nu een quadrupel, die wordt gezien als onderdeel van het trio dubbel, tripel, quadrupel. En brouwerij Noordt heeft die quadrupel nu ondergistend gebrouwen.

Enthousiast

Rouwen is enorm enthousiast over het resultaat. “Vooral de quadrupel vind ik bijzonder als ondergistend bier. Er zit 10 ½% alcohol in maar het drinkt heel makkelijk weg. Ook de andere bieren hebben me verrast. Het zijn geen enorme batches maar als ze zijn uitverkocht denk ik dat sommige wel opnieuw gebrouwen gaan worden. Deze bieren zijn straks exclusief verkrijgbaar bij Beerwulf en heel beperkt van het vat: in ons eigen proeflokaal, bij het Lagerhuys van Yuri Hegge in Amsterdam en bij In de Wildeman van Simon Fokkema. Ik kijk echt uit naar de reacties.” Innovaties als deze passen bij Rouwen die in zijn eigen brouwerij ook allerlei technische verbeteringen heeft aangebracht om het brouwproces te optimaliseren.

“Echt Rotterdams”

Voorlopig ligt de brouwerij dus nog stil en wie nieuwsgierig is naar de ondergistende versies van de klassiekers, moet nog even geduld hebben. Aan het einde van het gesprek hebben we het toch nog even over de actuele situatie. Opvallend is dat brouwerij Noordt meteen na de horecasluiting geen klagende afnemers aan de lijn had over fusten bier waarmee ze nu blijven zitten. “Dat is echt Rotterdams”, zegt Rouwen. “Zo zijn we hier in Rotterdam. Je zit met elkaar in hetzelfde schuitje dus niemand gaat lopen klagen. We slaan ons er wel doorheen.” Tekst: Gerard Molenaar