Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Nog tot 2 april om bieren in te schrijven voor 7e Dutch Beer Challenge

Geplaatst op dinsdag 23 maart 2021

Op donderdag 22 april 2021 vindt voor de zevende keer de Dutch Beer Challenge plaats. Deze editie van de ‘Dutch Beer Challenge’ (powered by Mitra), de wedstrijd voor Nederlandse brouwerijen en hun bieren, zal plaatsvinden in Rotterdam. Alle ruim 800 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn benaderd en velen hebben al één of meer van hun bieren ingeschreven, van grote bekende tot kleine onbekende brouwerijen. De inschrijving is nog open tot en met 2 april 2021. Brouwerijen die nog kans willen maken op een bronzen, zilveren of gouden medaille in een bepaalde biercategorie moeten zich dus haasten. Registreren kan via https://www.dutchbeerchallenge.nl/registratie.

De vraag is: welke brouwerijen durven de competitie met elkaar aan te gaan en welk bier wordt de opvolger van Jopen Mooie Nel (2015), Gajes van Bruut (2016), Bloedbroeder van Kompaan (2017), Night Porter van Bronckhoster (2018), La Trappe Tripel (2019) en 150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven (2020) als het Beste Bier van Nederland in 2021?

Vakkundige juryleden

Het aantal brouwerijen in Nederland is afgelopen jaren explosief gegroeid tot ruim 800. De Dutch Beer Challenge is een unieke kans voor alle Nederlandse brouwers om zich te meten met hun collega’s. Tijdens de vorige zesde editie van de Dutch Beer Challenge in 2020 waren er bijna 400 bieren in competitie die blind werden geproefd en gekeurd door zowel Nederlandse onafhankelijke bierexperts en -keurmeesters als internationale ‘beerjudges’ en specialisten. Deze juryleden proeven blind in verschillende bier-hoofdcategorieën met verschillende subcategorieën. De bieren die bekroond worden op de Dutch Beer Challenge kunnen rekenen op een grote mediabelangstelling en internationale erkenning. De gelauwerde bieren krijgen promotie van de (inter)nationale en regionale media, hetgeen aangeeft welke waarde de medailles ook hebben voor de consument. Mitra drankenspeciaalzaken heeft zich wederom als hoofdsponsor verbonden aan de Dutch Beer Challenge.

Bekendmaking winnaars op 12 mei 2021

De wedstrijdleiding maakt de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking op woensdag 12 mei 2021. Hopelijk kan dat weer tijdens een gezellig netwerk-evenement op een nader bekend te maken locatie. Mocht een fysiek evenement vanwege corona-maatregelen nog niet mogelijk zijn, dan zal de prijsuitreiking net als in 2020 geschieden via een livestream. Op 27 mei 2021 wordt tijdens de opening van de tiende Week van het Nederlandse Bier bekend gemaakt welk bier verkozen is tot ‘Mitra Award Het Beste Bier van Nederland 2021’.

Belangrijkste doelstellingen DBC

De initiatiefnemers en organisatie van de Dutch Beer Challenge hebben de volgende doelstellingen met deze wedstrijd:

1.     De promotie van de Nederlandse biercultuur;
2.     Het organiseren van een faire en professionele wedstrijd onder de Nederlandse brouwers;
3.     Het bieden van een kwaliteitslabel aan de bierconsument;
4.     Het bieden van een sterk marketinginstrument aan de deelnemende brouwers.

Over de Dutch Beer Challenge

De Dutch Beer Challenge is een initiatief van de Stichting Dutch Beer Challenge (DBC) en bestaat uit:

Fedor Vogel (Bier! magazine / Birdy Publishing), voorzitter

Rick Kempen (Bier&cO), secretaris

Marco Philipsen (Mitra), penningmeester

Henri Reuchlin (BIERburo)

Luc de Raedemaeker en Thomas Costenoble (BeComEv, organisator van o.a. www.brusselsbeerchallenge.com).

De Dutch Beer Challenge wordt in opdracht van de stichting op volstrekt onafhankelijke wijze georganiseerd door BeComEv, welke de wedstrijdleiding in handen heeft. Zie voor informatie de website www.dutchbeerchallenge.nl