Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

Nieuw event NabLab 0.0 Tradeshow lanceert beursprogramma en masterclasses

Geplaatst op donderdag 22 september 2022

De eerste editie van het internationale No en Low Alcohol business event, de NabLab 0.0 Trade Show, lanceerde op Gastvrij Rotterdam een deel van het programma, internationale cijfers en trends over deze snel groeiende industrie. Er is veel gaande in de drankenindustrie als het gaat om het reduceren of geheel onttrekken van alcohol uit bier, wijnen en spirits. Ook andere categorieën als Kombucha en de zogeheten Mood Altering Products zijn snelgroeiende categorieën in deze industrie. De NabLab 0.0 Tradeshow zal plaatsvinden op 3 & 4 april 2023 bij het Taets Art and Event Park.

In samenwerking met enkele internationale en gespecialiseerde partners zoals ISWR (Drinks Markets Analysis) en Club Soda werden talloze inzichten en ontwikkelingen gepresenteerd tijdens Gastvrij Rotterdam. Klik hier voor de introductie video

Een plek waar producenten en distributeurs elkaar ontmoeten, waar ondernemers geïnspireerd worden en waar professionals kennis delen, dat is de NabLab 0.0 Tradeshow. Twee dagen lang worden op onze ‘inspiratievloer’ waardevolle connecties gelegd. De NabLab 0.0 Tradeshow werkt mee aan de groei van de no & low alcoholbranche en versterkt de gedeelde missie dat het maken van bewuste keuzes voor een gezonde levensstijl hand in hand kan gaan met beleving en plezier in de horeca of thuis. De NabLab 0.0 Tradeshow zal plaatsvinden op 3 & 4 april 2023 bij het Taets Art and Event Park. Een unieke evenementenlocatie gevestigd in bijzondere rijksmonumenten aan het Noordzeekanaal aan de rand van Amsterdam.

Enkele cijfers en trends (Bronnen ISWR en Club Soda)

De behoefte om het alcoholgebruik te verminderen neemt toe. Waar dit in 2021 nog maar 32% van de mensen was, is dit in 2022 gestegen naar een meerderheid van 55%. De bewustwording van alcoholvrije producten is ongekend hoog. In het afgelopen jaar is de bewustwording hiervan gestegen met 7% naar 95%.

Als de consument het low & no alcoholassortiment niet kan zien is de kans kleiner dat ze het zullen kopen. De gewoonte tijdens het bestellen moet worden verstoord om kenbaar te maken welke low & no alcohol dranken verkrijgbaar zijn in restaurants, bars en cafés. 54% van de mensen zegt sneller een no & low alcoholdrankje te bestellen als deze zichtbaar achter de bar staan. Nog eens 52% zegt het sneller te bestellen als deze dranken staan benoemd op de menukaart.

De voornaamste redenen voor het kiezen van no & low alcoholdranken zijn: de gevolgen van alcohol drinken in zijn algemeenheid vermijden (37%), het lekker vinden van de smaak (33%), kiezen voor een gezonde levensstijl (32%), de alcoholinname in zijn algemeen te verminderen (32%) en de controle over het lichaam behouden (30%).

Spirits nemen de grootste plek in als het gaat om het no & low alcoholassortiment, namelijk 40% van het assortiment is een Spirit. De ‘No Liquor Spirit’ heeft hier het grootste aandeel in met 30% en de overige 10% is voor de ‘Liquor Spirit’.

Donkere destillaten: De snelle groei van no & low alcohol miste tot nu toe productvariëteit, waarbij de meeste lanceringen gericht waren op vervangers van witte gedistilleerde dranken – met name gin. Naar mate deze categorie groeit en drankproducten zich proberen te onderscheiden van de concurrent, kunnen we verwachten dat er steeds meer donkere gedistilleerde dranken, zoals rum en whisky op de markt komen.

Stemming veranderende producten (Mood altering products): De categorie no & low alcoholische dranken is snel in opkomst nu meer mensen geïnteresseerd zijn in het verminderen van het alcoholgebruik en vermijden van de effecten die alcohol met zich mee brengen. No & Low alcoholische dranken bieden stemming verbeterende voordelen, vaak door ingrediënten als CBD, nootropica en adaptogenen. Deze producten richten zich op hoe de ingrediënten de consument laten voelen en wordt gezien als een alternatieve manier om van traditionele alcoholmomenten te genieten. Denk hierbij aan alcoholvrije moutdranken, alcoholvrije bitters, alcoholvrije wijnvervangers (bijvoorbeeld mousserend druivensap in namaak mousserende wijnverpakkingen), alcoholvrije kombucha die gericht is op alcohol- of aperitiefmomenten, en alcoholvrije nootropische en adaptogene dranken, zoals CBD-dranken.

Enkele sprekers en masterclasses gedurende NabLab 0.0 Tradeshow volgend jaar:

Luc de Raedemaeker – Oprichter en CEO van Beer Matters & Tasting Director Brussels Beer Challenge  

Laura Welloughby – medeoprichter Club Soda 

Marcos Salazar – CEO Adult Non-Alcoholic Beverage Association USA (ANBA) 

Marc Livings – Bedenker en medeoprichter Lyre’s Spirit Co. 

Morten Søren – Oprichter en CEO ISH Spirits 

Nathalia Kruse Edwards – Commercial Development manager Chr. Hansen A/S

Julia Streuli – Medeoprichter en CEO FUL 

Robert Joseph – Presenter Real Business of Wine & La Grand Noir Wines

Bart Canini – Medeoprichter en CEO Creneau International 

Christine Parkinson – Medeoprichter  Brimful Drinks & Podcast: The Alcohol-Free Sommelier 

Terry Donnelli – Medeoprichter en CEO  Averi Infusions 

Willem van Waesberghe – Global Master Brewer The Heineken Company 

Keuze voor Amsterdam: Taets Art and Event Park
NabLab vindt plaats in Amsterdam, een stad die nu al voorop loopt op het gebied van het laag alcoholisch aanbod en die de ambitie heeft om een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de belangrijkste 0.0 stad in de toekomst. Exclusieve locatie voor NabLab wordt Taets Art and Event Park, Nederlands erfgoed met 14.000 m², een unieke evenementenlocatie gevestigd in bijzondere rijksmonumenten aan het Noordzeekanaal aan de rand van Amsterdam. Taets bevindt zich op het historische Hembrugterrein, deel van het Unesco Wereld Erfgoed ‘de stelling van Amsterdam’ en één van de meest toonaangevende culturele centra van de stad. taets.com/ 

Over Servicecenter 4Hospitality
Servicecenter 4Hospitality beheert en ondersteunt diverse internationale netwerken en evenementen voor bedrijven en professionals actief in de Europese gastvrijheidsindustrie. Zij onderhouden en stimuleren contacten via verschillende labels en initiatieven, streven continu naar verbetering en verbinding van de industrie door gelijkgestemde professionals de mogelijkheid te bieden om ideeën uit te wisselen, zaken te doen en kennis te delen. S4H onderhoudt met meer dan 12.500 horecaprofessionals in heel Europa contact, met de belangrijkste focus op vier sectoren: Hotel, Onderwijs, Foodservice en Catering. https://servicecenter4h.com/